Linkovi

Kurc: Austrija za svaki sporazum Beograda i Prištine, čak i promenu granica


Kancelar Austrije Sebastijan Kurc i predsednik Kosova Hašim Tači prilikom susreta u Prištini (Foto: VOA)
Kancelar Austrije Sebastijan Kurc i predsednik Kosova Hašim Tači prilikom susreta u Prištini (Foto: VOA)

Austrija će podržati svaki sporazum postignut između Beograda i Prištine čak iako bude sadržao promenu granica ili razmenu teritorija, rekao je tokom posete Kosovu austrijski kancelar Sebastijan Kurc, koji se u Prištini sastao sa predsednikom i premijerom Kosova - Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem.

Posle razgovora sa predsednikom Hašimom Tačijem, austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da bez konačnog sporazuma između Beograda i Prištine neće biti ni članstva u Evropskoj uniji .

"Mirovni sporazum između Prištine i Beograda je osnova za svako dalje približavanje Evropskoj uniji, to je osnova za učlanjenje u Evropsku uniju kao i garancija da se obezbedi mir i stabilnost. Mislim da je veoma bitno da pružimo podršku onima kojima je potrebna , jer je to zapravo jedini put da prošlost ostavimo iza sebe i da gledamo u budućnost", rekao je Kurc.

Na pitanje o razmeni teritorije, Kurc je kazao da se Austrija slaže sa svim sporazumima koji budu postignuti između Srbije i Kosova.

"Mi ćemo podržati takav sporazum, niko neće biti protiv. S naše strane bi takav sporazum imao potpunu podršku. Evropska unija ima isti stav, ukoliko se tako nešto postigne biće podržano i od Evropske unije’’, naglasio je Kurc.

Predsednik Kosova Hašim Tači je kazao da će konačni sveobuhvatni sporazum između Srbije i Kosova doneti mir za obe države, ali i kako kaže stabilnosti u celom regionu Zapadnog Balkana.

"U kontekstu evro-atlanskih integracija dobrosusedski odnosi su ključni uslov. Kosovo je izgradilo dobre i prijateljske odnose sa svim susednim državama i mi se maksimalno trudimo da gradimo dobre i korektne odnose sa Srbijom. Nažalost, Srbija i Bosna i Hercegovina još nisu priznale nezavisnost Kosova. Uprkos tome, Kosovo je duboko posvećeno postizanju sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumeva potpunu normalizaciju odnosa, recipročno priznavanje članstvo u Ujedninje nacije’’, kazao je Tači.

Na konferenciji za novinare Tači i Kurc osvrnuli su se i na proces vizne liberalizacije za Kosovo.

"Kosovo je u potpunosti ispunilo sve kriterijume i standarde koji su od nas traženi za proces liberalizacije viza. Sada ostaje na evropskoj uniji da odluči, da njihova komisija odluči o tome. Građani Kosova zaslužuju da se slobodno kreću, jer smo mnogo radili na tome. Radićemo posebno i sa članicama Evropske unije da se to dogodi u bliskoj budućnosti’’, smatra predsednik Kosova Hašim Tači.

"Postoji još mnogo država koje su skeptične i tu treba da budemo pažljivi što se tiče očekivanja u tom pravcu, ali i što se tiče vremena. Što se tiče Evropske unije oni su na polju zakona i treba da se postigne još nekoliko koraka’’, poručio je austijski kancelar Sebastijan Kurc.

Posle sastanka sa kosovskim predsednikom, austrijski kancelar sastao se i sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem i obišao pripadnike austrijske vojske koji su deo KFOR-a na Kosovu.

XS
SM
MD
LG