Linkovi

Vučić: Evropa da ponudi Zapadnom Balkanu nešto opipljivo


Predsednici Austrije i Srbije Aleksander van der Belen i Aleksandar Vučić na današnjoj sesiji Beogradskog bezbednosnog foruma (Foto: VOA)

Srbija će učiniti sve što je do nje da se održi mir i stabilnost u regionu, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ocenio da je posle neuspeha referenduma u Makedoniji i izbora u Bosni i Hercegovini potrebna jača uloga Evropske unije na Balkanu.

Govoreći na sesiji Beogradskog bezbednosnog foruma on je rekao da treba uraditi nešto veliko, opipljivo i konkretno za region Zapadnog Balkana, jer će u suprotnom biti teško održati stabilnost u narednih deset godina.

Vučić izjavio i da ne postoji sila koja može naterati Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, ali je istovremeno izrazio nadu da će uskoro biti nastavljen dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine:

"Znam da nam je potrebno kompromisno rešenje. Nešto što će biti vrlo bolno za Srbe, ali s druge strane, treba da bude bolno i za Albance. Inače nije kompromisno rešenje. I inače niko neće pronaći rešenje. I šta mi radimo ovde? Ja obaram popularnost partije koju vodim, moju ličnu popularnost i obaram očekivanja srpskog naroda. To radim s razlogom. Druga strana, svi drugi na Kosovu, na dnevnoj bazi povećavaju očekivanja Albanaca. I svi to vide, i svi ćute", rekao je Vučić.

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen ocenio je da je Srbija ključni igrač kada je reč o regionalnoj stabilnosti, bezbednosti i perspektivi Zapadnog Balkana da se pridruži Evropskoj uniji. On je poručio da su potrebne vizija i kod zemalja kandidata i kod država članica EU kako bi Zapadni Balkan postao deo EU.

Važno je da građani i društvo podrže viziju rešenja bez konflikata, vrućih ili zamrznutih. Srbija i Zapadni Balkan treba da se pridruže preoblikovanju EU i pre zvaničnog članstva, naglasio je Van der Belen:

"Zemlje ovog regiona moraju više da rade u tom pravcu. A Evropska unija može da im posluži kao vizija za svoje reforme, koje su svakako neophodne, bez obzira da li će se pridružiti Evropskoj unije ili ne", dodao je predsednik Austrije učestvujući u radu Beogradskog bezbednosnog foruma.

Vučić je na konferenciji za medije, koju je održao posle učešća na Forumu, rekao da Vašington na Kosovu "gura stvari koje predstavljaju ozbiljan problem" za Srbiju i dodao da će sledećeg meseca biti doneta odluka o želji Kosova da postane član Interpola.

Ako uđu u Interpol, videćete hiljade poternica za Srbima, ponovio je Vučić i ocenio da će Srbija biti u izuzetno teškoj situaciji ukoliko se formira vojska Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG