Linkovi

Protesti veterana OVK na Kosovu zbog optužnica protiv Tačija i Veseljija


Veterani OVK na protestu u Prištini (Foto: VOA)
Veterani OVK na protestu u Prištini (Foto: VOA)

Zbog predloga optužnice Specijalnog tužilaštva za ratne zločine protiv bivših vođa OVK Hašima Tačija i Kadrija Veselija, veterani Oslobodilačke vojske Kosova održali su danas proteste širom Kosova. Na skupovima je učestvovalo po 99 ljudi, što je kako je rečeno simbol 1999. godine.

Predlog optužnice protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija je neprihvatljiv, poručio je na protesnom skupu u Prištini predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati. On je kazao i da je akcija tužioca bezobzirna i nepravedna.

"Okupili smo se širom Kosova uprkos vanrednim uslovima i okolnostima, da se suprotstavimo nepravednim i jednostranim optužbama, pod političkim uticajem dela međunarodne zajednice, koji se već 20 godina bavi OVK, uz orkestriranje Srbije i njenih saveznika. Najava mogućih optužbi protiv čelnika OVK iznenadila je građane. Nepromišljeno je i nepravedno postupanje tužioca, koji je obelodanio najavu optužnice pre nego što je sud potvrdi ili odbije", rekao je Gucati.

Veterani OVK očekuju da sud odbaci predlog optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

„Predlog je samo predlog, a ja mislim da neće biti ništa od te optužnice, kao i do sada, Oslobodilačka vojska Kosova je izašla, kao prava vojska koja nije činila zlo. U Hag je išao i bivši premijer Haradinaj, Ljimaj i ostali, ali oni koji su išli tamo bili su oslobodioci Kosova“, kaže jedan od učesnika protesta, dok drugi dodaje:

„Niko od nas nije napravio neko zlo, niti bilo šta, jedino što smo se branili od agresora, od mašinerije Slobodana Miloševića. Što se tiče civila, ono što je bilo, možda je bilo nešto što nije valjalo, ali ne znam da je to bilo od strane OVK ili od glavnih ljudi što su bili na čelu“.

Predsednik Kosova Hašim Tači objavio je da u ponedeljak putuje u Hag na poziv Specijalnog tužilaštva.

„Želeo bih da podelim sa vama da ću u ponedeljak otputovati u Hag, na poziv Specijalnog tužilaštva, na razgovor. Dok se moji saborci kao i ja, suočavamo sa međunarodnom pravdom, s dostojanstvom i integritetom, pozivam vas da budete ujedinjeni u suočavanju sa izazovima kojima je naša država izložena”, napisao je Tači na svojoj Fejsbuk stranici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG