Linkovi

Vučić za Glas Amerike: Pokazali smo onima koji se zalažu za kosovsku nezavisnost šta su stvorili


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom (Foto: Medijska služba predsednika Srbije)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom (Foto: Medijska služba predsednika Srbije)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za Glas Amerike da je zadovoljan rezultatima sednice Saveta bezbednosti UN, jer je Srbija imala priliku da na otvorenoj sednici upozna međunarodnu javnost sa situacijom na Kosovu i Metohiji posle uvođenja taksi na srpsku robu i odluke o transformaciji bezbednosnih snaga Kosova.

On je prisutne na sednici Saveta bezbednosti obavestio o tome da je Srbija ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma, dok, kako je rekao "Priština nije ispunila ništa". Obavestio ih je i o svakodnevnim napadima na Srbe, o hapšenju direktorka Kancelarije za KiM Marka Đurića, taksama na srpsku robu sa ciljem da pokaže zemljama koje su se zalagale za kosovsku nezavisnost "šta su stvorile".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom

Predsednik Vučić sastao se posle sednice SB UN i sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom sa kojim je razgovarao o jednostranim potezima Prištine i situaciji u regionu, saoptšeno je iz kabineta predsednika Srbije.

Predsednik Vučić zahvalio je generalnom sekretaru što je svojim saopštenjem izrazio zabrinutost zbog odluke Prištine da formira oružane snage i naglasio da je Priština svojim potezima ugrozila regionalnu stabilnost.

Vučić je istakao da se Srbija i dalje zalaže za nastavak dijaloga, pošto Priština povuče iracionalne odluke.

Vučićeva poruka Srbima s Kosova iz UN: Srbija uvek uz vas
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00

Predsednik Srbije je rekao da Srbija pridaje poseban značaj prisustvu i delovanju UNMIK-a na Kosovu, imajući u vidu da je političko-bezbednosna situacija na Kosovu i dalje nestabilna.

„Prisustvo i delovanje UNMIK na KiM je od ključnog značaja za Republiku Srbiju, budući da je okvir UN, zasnovan na ovoj rezoluciji, garant statusne neutralnosti međunarodnog prisustva u pokrajini“, izjavio je predsednik Vučić i zatražio veće učešće UN u rešavanju kosovskog pitanja.

XS
SM
MD
LG