Linkovi

Vučić: Srbija će nastaviti dijalog kad Kosovo povuče takse


Komesar EU za susedsku politiku i proširenje Johanes Han i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom susreta u Beogradu, 3. decembar 2018.

Uz ocenu da povećanje taksi na srpsku robu koje su uvele vlasti na Kosovu vodi ka destabilizaciji regiona, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u ponedeljak poručio da je "Srbija spremna da nastavi dijalog, nakon što Priština povuče neodgovorne poteze".

Tokom susreta sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom, Vučić je istakao da kršenje sporazuma CEFTA vodi ka punoj destabilizaciji regiona i da može dovesti do dublje eskalacije.

U saopštenju izdatom posle susreta, ističe se da se Vučić zahvalio Hanu na razumevanju situacije i na želji da problem reši i dodaje da je Vučić ponovio stav da Srbija neće uzvraćati bilo kakvim kontramerama, jer želi da ostane pouzdan partner kako u regionu, tako i u Evropi i svetu.

Sa druge strane, Han je izjavio da dugotrajna stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose i izrazio punu podršku naporima da se kriza reši mirnim putem, uz poštovanje normi međunarodnog javnog prava, kao i postignutih regionalnih sporazuma.

On je ocenio da se odlukom Prištine ugrožava Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini, a na Tviteru Han je napisao da će pozvati sagovornike na Kosovu da odblokiraju regionalnu saradnju i trgovinu i naglasiti potrebu za povratak dijalogu.

Han je posle Beograda posetio i Prištinu, gde se sastao sa najvišim kosovskim zvaničnicima Hašimom Tačijem, Ramušom Haradinajem i Kadrijem Veseljijem.

Dve loše vesti sa Kosova

Na konferenciji za novinare u ponedeljak veče, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da ima dve loše vesti sa Kosova - prva je da vlasti u Prištini neće ni da čuju o ukidanju taksi na robu srpskog porekla i da su u razgovoru sa Johanesom Hanom ponovili da će to trajati dok Srbija ne prizna Kosovo.

Druga vest, po rečima Vučića je još lošija i tiče se najave formiranja vojske Kosova 14. decembra, što je, po njegovoj oceni, suprotno i ustavu Kosova, ali i dogovorima sa NATO.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (arhiva)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (arhiva)

Vučić je rekao da želi odgovor iz Evrope i sveta na pitanje šta će biti 15. decembra ako Kosovo pošalje vojsku Kosova na sever.

Najavljujući sastanke sa ruskim i kineskim ambasadorom u utorak, Vučić je rekao da će uslediti konsultacije da li će biti zatražena sednica Saveza bezbednosti UN o ovom pitanju.

On je pozvao građane i srpske predstavnike na Kosovu na smirenost i istakao da je Srbija saterana u ćošak, i da ostaje jedino da moli međunarodnu zajednicu, Kfor, da moli sve, "a da li je to dovoljno, to ćemo da vidimo", dodao je Vučić.

Na kraju, Vučić je odgovarajući na novinarska pitanja rekao i da iduće godine neće biti novih izbora, o čemu se inače ovih dana spekuliše u medijima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG