Linkovi

Server: To što SAD pozivaju na dogovor Srbije i Kosova, ne znači i da je blizu


To što su državni sekretar Majk Pompeo i savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton pozvali Srbiju i Kosovo da postignu dogovor i u razgovoru sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem ocenili da je “vreme za to” ne znači da je dogovor blizu, ocenio je za Glas Amerike Danijel Server, profesor Univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu.

“Nije loše da pozivaju na postizanje dogovora, ali ne vidim da je ovaj momenat nešto posebno i smatram da pozivanje na postizanje brzog rešenja može biti kontraproduktivno...Samo to što kažu da „dogovor treba postići što pre“, ne znači da će se to i desiti. I ne deluje mi ubedljivo. Nadam se da iza tih reči ima i neke suštine...Obe strane treba da sednu i reše otvorena pitanja, ali ne vidim nikakve pokazatelje da se to sada dešava“.

Profesor na Džons Hopkinsu smatra i da je Tačijeva nova ideja o “definisanju granica” bolja od ideje o “korekciji” ili etničkoj podeli. Predlaže i demarkaciju granice.

„Zna se gde je granica Kosova. Ključno pitanje neće biti njeno određivanje, već njena demarkacija. Naravno, kada se radi demarkacija uvek se mora računati na manje korekcije, jer ne može granica da prolazi kroz nečiju dnevnu sobu. Recimo, Makedonija i Kosovo to uradili i bilo je uspešno i dve zemlje su poboljšale odnose“

"Ako to žele, Vućić i Tači mogu da se sastanu i u Starbaksu"

Server zaključuje da Kosovo i Srbija nisu bliže dogovoru, između ostalog i zbog carina koje je Priština uvela na srpsku robu i hapšenja osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Naglašava da je za dalje razgovore ključna politička volja Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, a da dijalog ne mora nužno da se vodi u Briselu.

„Ako lideri imaju političku volju, ima mnogo mesta na kojima mogu da se sastanu. U Briselu, pa i bez medija, i u Vašingtonu ima nekoliko „Starbaksa“ u kojima mogu da sednu i da se dogovore. Mislim da obojica predsednika imaju jako dobre razloge za dogovor. Srbiji ova situacija škodi kada je reč o članstvu u EU, a takođe sputava Kosovo na putu ka EU. Mislim da će pritisak na dvojicu lidera biti veliki, ali ako imaju političku volju da se sastanu – mesto nije problem. Evo, mogu i u mojoj kancelariji ako žele“, zaključuje Server.

XS
SM
MD
LG