Linkovi

Stejt department: SAD podržavaju odluku Kosova, ali dijalog apsolutni prioritet


Zgrada Stejd departmenta u Vašingtonu (Foto: Reuters)
Zgrada Stejd departmenta u Vašingtonu (Foto: Reuters)

SAD još jednom su potvrdile podršku "postepenoj, transparentnoj tranziciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u profesionalnu, multietničku vojnu silu, koja je interoperabilna sa NATO-om i koja služi i predstavlja sve zajednice na Kosovu".

"To je suverena odluka vlade Kosova", navodi se u saopštenju koje je srpski servis Glasa Amerike dobio iz Stejt departmenta.

U saopštenju Stejt departmenta se međutim ističe da će "bezbednost Kosova najbolje biti zaštićena noramlizacijom odnosa sa Srbijom", i da bi za Kosovo "dijalog trebalo da bude apsolutni prioritet".

"Apelujemo na obe strane da uklone sve barijere kako bi se vratile za pregovarački sto i postigle sveobuhvatni sporazum o normalizaciji", navodi se u saopštenju.

Stejt department dodaje da "današnje glasanje ne donosi nikakve momentalne promene kada je reč o strukturi, misiji ili operacijama KSB.

"Radi se o administrativnom koraku, kojim se započinje proces, koji će trajati deceniju, a tokom kojeg Kosovo od zemlje kojoj se pruža bezbednost treba da postane zemlja koja doprinosi bezbednosti".

Više nego ikada ranije, vlada Kosova mora da nastavi da se angažuje sa manjinskim zajednicama i blisko sarađuje sa NATO saveznicama i njihovim partnerima, dodaje se u saopštenju.

"Očekujemo da se vlada Kosova pouzdano povinuje svim postojećim sporazumima i obavezama koje je preuzela u vezi sa kretanjima trupa i operacijama vojnih snaga na Kosovu, pre svega obavezi prema generalnom sekretaru NATO-a iz 2013. godine, da bilo koja operacija na severu Kosova zahteva prethodnu konsultaciju s komandantom KFOR-a", zaključuje se u saopštenju Stejt departmenta.

UN: Pridržavati se rezolucije 1244

Povodom odluke o fomiranju vojske Kosova oglasile su i se i Ujedinjene nacije. Farhan Hak, portparol generalnog sekretara Antonija Gutereša rekao je da rezolucija 1244 Saveta bezbednosti obezbeđuje pravni okvir za međunarodne bezbednosne snage na Kosovu i da bi se nje trebalo i pridržavati.

"Bilo koji zakon koji bi ograničavao ili na bilo koji način ometao KFOR u obavljanju bezbednosnih dužnosti i odgovornosti ne bi bio u skladu sa rezolucijom“, rekao je Hak.

XS
SM
MD
LG