Linkovi

Srbi na Kosovu: Političari šire paniku, takse nas neće oterati


Srbi na Kosovu: Političari šire paniku, takse nas neće oterati
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:00 0:00

Poslednjh dana sve je više upozorenja predstavnika Srpske liste, ali i vlasti u Beogradu da Srbima na Kosovu zbog povećanja taksi na uvoz robe iz Srbije preti humanitarna katastrofa i da će zbog toga napustiti Kosovo. Međutim srpski analitičari i građani tvrde da se radi o političkim igrama i da je u pitanju čista propaganda i nepotrebno podizanje tenzija.

„Cilj povećanja taksi da se Srbi proteraju sa Kosova“, „Psihološki rat - hoće da Srbi nestanu s Kosova“, „Srbima na KiM preti humanitarna katastrofa zbog prištinskih taksi”, samo su neke od izjava srpskih političara sa Kosova i iz Beograda koji su deo vlasti.

Međutim, novinar i pesnik Živojin Rakočević smatra da su Srbi proteklih 19 godina preživeli mnogo gore stvari od povećanja taksi na uvoz robe pa su ostali i opstali na Kosovu.

„Srbi nikada neće napustiti Kosovo zbog hleba, to nema smisla. Nisu ga napustili kad je im je gorela Bogorodica Ljeviška, nisu ga napustili kad smo gledali krv 17. marta 2004., nisu ga napustili kad smo 1.000 kuća svedočili svojim očima kako gore, nismo ga napustili u mnogo težim situacijama... Sada ovo ne može da se poredi s tim, ne može da se govori o seobi, jer mi smo u getu i da smo imali nameru da bežimo iz tog geta mi bi to davno uradili“, kaže Rakočević.

Opstanak nije ugrožen

Sličnog je mišljenja i novinarka i direktorka Nevladine organizacije Omonija Anđelka Ćup.

„Od 1998. pa do danas, a i ranije Srbi su ovde preživljavali zaista vrlo teške stvari. Bila im je izuzetno ugrožena ta fizička bezbednost, što je mnogo gore od ovoga što se danas dešava. Ove takse neće sigurno da utiču na iseljavanje, to je moje mišljenje, osim ukoliko se ne napravi neki teži incident, koji može da se dogodi na severu, a da se to odrazi na jugu, jer su Srbi južno od Ibra uvek bili kolateralna šteta“.

Potpredsednik Srpskog nacionalnog foruma Živorad Lazić smatra da povećanje taksi na robu iz Srbije apsolutno ne može da utiče na opstanak Srba na Kosovu. Prema njegovim rečima, političari bespotrebno podižu tenzije i šire paniku među građanima zbog kako je kazao postizanja nekog političkog cilja koji, smatra Lazić, nije potpuno jasan.

„Pa ne možemo mi za kilo mesa da zakoljemo vola, razumete, znači prosto rečeno ne može da to bude glavni razlog za iseljavanje Srba sa Kosova zbog toga što nema lekova. Pa mi nemamo lekove deset godina. Nema hrane - pa mi hranu imamo, svoju sopstvenu hranu proizvodimo i prema tome ni to ne može biti razlog“, naglašava Lazić.

Meštani Gračanice

Žitelji Gračanice, Srbi, kažu za Glas Amerike da je povećanje taksi na uvoz robe iz Srbije poslednji razlog zbog kog bi napustili Kosovo i svoje kuće:

„Ne nameravam da napustim naravno, sve će ovo proći i biće bolje nadam se. A ovo je lud, zbunjen, normalan ako gledate onu seriju iz Bosne“.

„Ne mislim napuštati (Kosovo), trpeću, ako oni mogu svi da trpe mogu i ja jedan. Ne napuštam, iz inata“.

„Da napustim nemam namere, a gore od 2004. nema više, a ovo je politički podmuklo, ali ja nemam namere da napuštam. Šta god da se desi“.

„Ja nisam otišao tada, neću ni sada da idem. Kad je bilo 99. godine“.

Protest zbog lekova

U Severnoj Mitrovici, zbog povećanja taksi na uvoz robe iz Srbije u petak su protestovali lekari i medicinsko osoblje, jer je kako je rečeno blokirano dopremanje lekova i sanitetskog materijala iz centralne Srbije.

Međutim opšte je poznato da u srpskim sredinama posebno južno od Ibra problem sa lekovima i sanitetskim materijalom postoji već više godina, a ne od pre desetak dana kada su povćane takse na uvoz robe. Pacijenti su godinama prinuđeni da sami kupuju skoro sve što im je neophodno za lečenje od lekova, zavoja, igala, pa do lekarskih rukavica

„Zdravstvene ustanove na Kosovu u srpskim sredinama su imale problema sa snabdevanjem lekovima i ranije, nije se pojavio problem sada. I to je problem koji traje već neko duže vreme i znamo i u medijima su se pojavljivale informacije i ranije“, kaže Bojan Teofilović iz NVO Centar za mir i toleranciju.

To potvrđuje i jedan meštanin Graanice:

„Lekova nema. Lekovi se kradu to je normalno, nema veze, to mene interesuje, jer lekovi po apotekama se uzimaju, a privatno se prodaju. I sad kad odeš da kupiš lek u ambulati nema lek, nego ideš da ga kupiš privatno, to je tačno živa istina. I nema šta, to ko radi, to rade Srbi naši, Albanci sigurno ne rade to“, kaže meštanin Gračanice.

Vučićev poziv

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je u četvrtak Srbe sa Kosova da nastave proteste zbog povećanja taksi na uvoz robe iz Srbije od strane Vlade Kosova. S druge strane, Vlada Kosova odbacila je navode da je povećanje poreza na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine usmereno protiv Srba na Kosovu, ističući u saopštenju da je to odgovor na "kontinuirane blokade koje Srbija čini" prema Kosovu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG