Linkovi

Veselji za VOA: Vojska Kosova neće ugrožavati komšije


Presdsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, novembar 2018.

Carine koje je uvela kosovska vlada na srpske proizvode nemaju cilj da obustave dijalog, kaže predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji u intervjuu za albanski servis Glasa Amerike. Ističe i da će se o vojsci Kosova glasati u planirano vreme, bez obzira na upozorenja NATO-a i kaže da ta vojska neće ugrožavati komšije.

Glas Amerike: Uzimajući u obzir komentare koje su uputili nemački ministar spoljnih poslova i zvaničnici EU i SAD o pitanju carina od 100 odsto na srpsku robu, da ne podržavaju takav potez, da li ste zabrinuti da bi to moglo da šteti odnosima sa glavnim saveznicima Kosova?

Kadri Veselji: "Trudićemo se da ubedimo naše saveznike da je podizanje carina od 100 odsto odluka koja se odnosi na našu nacionalnu bezbednost, akcija koja se odnosi na poštovanje koje Srbija treba da pokaže prema republici Kosovo. To nije odluka koja namerava da krši dijalog, nema cilj da utiče na naše buduće odnose i postizanje sporazuma, ali Srbija zaista treba da razmišlja o Kosovu. Mi smo nezavisna i suverena država. Ne može da se ponaša onako kako joj je zgodno. Činjenica je da ne poštuje naše proizvode i dokumente. Postoje poteškoće u prometu robe republike Kosovo. Spremni smo da razgovaramo, spremni smo da postignemo sporazum koji trajno sadrži reciprocitet i uzajamno poštovanje dve nezavisne i suverene države".

"Posle formiranja vojske, kosovski parlament o dijalogu"

Glas Amerike: Vi kažete da će Kosovo pregovarati sa Srbijom, a pregovori su obustavljeni upravo zbog tarifa. U tim pregovorima otvoreno je i pitanje granica, kakvo je vaše mišljenje o tome?

Kadri Veselji: "Kosovo ide u pregovore sa veoma otvorenim stavom, Srbija treba da prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu. U interesu Srbije je da napreduje ka EU, to je u interesu mira i stabilnosti u regionu. Poštujemo Srbiju. Naravno, mi ćemo tražiti da se ne krši suverenitet naše teritorije i da se vodi računa o institucionalnoj funkcionialnosti, ne želimo da stvaramo paralelni sistem u našoj zemlji".

Glas Amerike: Da li prihvatate ideju o razmeni teritorija koju je izneo vaš predsednik?

Kadri Veselji: "Vrlo uskoro, verujem nakon 14. decembra kada budemo glasali o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga, imaćemo sednicu kosovskog parlamenta kako bismo nastavili proces dijaloga sa jasnim ciljem: imamo ustav, imamo teritoriju, razgovaraćemo sa Srbijom kao suverena država o dobrosusedskim odnosima. Srbija mora da prizna našu zemlju i teritoriju koju imamo".

"Stoltenberg bi trebalo da brine zbog ruske baze u Nišu, a ne vojske Kosova"

Glas Amerike: Vi u petak planirate glasanje u parlamentu o zakonima koji se odnose na transformaciju KBS u Vojsku Kosova. NATO i generalni sekretar Jens Stoltenberg su se snažno suprotstavili, dok su SAD bile na drugoj poziciji, tako da je situacija složena. Šta očekujete?

Kadri Veselji: "SAD podržavaju transformaciju KBS-a. Naš pravac kao države i nacije je veoma jasan: Zapad, EU, NATO, posebno partnerstvo sa SAD i mi ćemo nastaviti ovim zajedničkim putem. Ja sam uveren da će gospodin Stoltenberg imati dobre namere i shvatiti to kao naše legitimno pravo".

Glas Amerike: Ali, gospodin Stoltenberg je rekao da će biti posledica ako se nastavi sa procesom transformacije KBS?

Kadri Veselji: "Mi smo na sastancima koje smo imali u Ajovi, odličnom sastanku koji sam imao sa senatorom Petersom, koji je u Odboru za oružane snage u Senatu, stekli podršku SAD da nastavimo sa stvaranjem vojske za partnerstvo, za NATO i stabilnost…Naša vojska je vojska partnerstva, a ne vojska koja ugrožava komšije. Stoltenberg bi više trebalo da brine o ruskim bazama u Srbiji u Nišu nego o partnerima NATO-a koji su usko povezani sa SAD i zemljama NATO-a".

Glas Amerike: Beograd je zabrinut u vezi sa stvaranjem vojske, smatra je pretnjom za srpsko stanovništvo na severu Kosova. Kako reagujete na ove brige u Beogradu?

Kadri Veselji: "Srbija je tradicionalno poznata po svojim igrama: kao što u slučaju podizanja taksi reagovala kao da će biti humanitarne katastrofe. Spremni smo da preuzmemo odgovornost za Srbe na celoj teritoriji. Ono što treba da se desi jeste da Srbija ne krši prava Srba na Kosovu i da ih ne ucenjuje da napuste Kosovske bezbednosne snage, kako to u mnogim slučajevima radi, preko svojih struktura i ljudi. Zbog činjenice da su naši građani, kosovski Srbi, suvereni građani i mi ćemo ih najviše poštovati".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG