Linkovi

Vejvoda: Srbija već dugo spremna za razumno rešenje


Polemika izmeđi Prištine i Beograda povodom odluke kosovskog rukvodstva o formiranju oružanih snaga Kosova ni najmanje ne pomaže dijalog između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kosova HašimaTačija, kaže Ivan Vejvoda, bivši potpredsednik za programe Nemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Država, ovde u Vašingtonu.

Vejvoda smatra da je varnice podstakla kosovska strana, ali da je zastoj u pregovorima privremen.

„Mislim da je ovo trenutni zastoj. Mnogo toga se događa zbog domaćih političkih prilika gde se političke partije, politički lideri retorički sukobljavaju ne bi li stekli bolju poziciju za neke sledeće izbore. Videćemo kako će se to dalje razvijati. Ja mislim da nisu od pomoći takozvana vruća retorika i razne pretnje koje dolaze. Mislim da je ono što izjavljuju zvaničnici pokušaj smirivanja situacije bez želje da se nekim uzvratnim merama pogorša situacija".

Vejvoda se osvrnuo i na ulogu javnosti dve strane u dugotrajnom nastojanju da se nađe konačno obostrano prihvatljivo rešenje za Kosovo:

„Javno mnjenje u Srbiji je već dugi niz godina spremno za jedno razumno rešenje, pri tome mislim na to da budu sasvim jasna i snažna jemstva za srpsku zajednicu na Kosovu – to znači naravno – Zajednicu srpskih opština na Kosovu za njihova ljudska i sva druga politička prava, i naravno za Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu. Sve ono što možemo da pratimo, ne samo ankete javnog mnjenja, već negde od 2010. godine, Srbija je spremna za dogovor koji će biti predstavljen. Nešto je drugačije na Kosovu, jer postoji borba između predsednika Hašima Tačija i predsednika vlade Ramuša Haradinaja, koji žele da steknu političko preimućstvo na svom domaćem terenu“.

Do pravog sporazuma se jedino može doći odustajanjem od maksimalističkih zahteva, kaže Vejvoda. Prema njegovom mišljenju - traži se rešenje koje će doneti prosperitet i stabilnost.

XS
SM
MD
LG