Linkovi

Haradinaj: Takse ostaju na snazi dok Srbija ne prizna Kosovo


Evropski komesar za proširenje Johanes Han i premijer Kosova Ramuš Haradinaj tokom susreta u Prištini, 3. decembar 2018.
Evropski komesar za proširenje Johanes Han i premijer Kosova Ramuš Haradinaj tokom susreta u Prištini, 3. decembar 2018.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom u ponedeljak da takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije ostaju na snazi dok Srbija ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu. Han su u Prištini sastao sa najvišim kosovskim zvaničnicima.

Nakon razgovora sa najvišim kosovskim zvaničnicima, predsednikom Hašimom Tačijem, premijerom Ramušom Haradinajem i predsednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem, evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je da su svi u Evropskoj uniji bili začuđeni i razočarani kada je Kosovo uvelo taksu na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine i istakao da je to nešto što ne bi trebalo da ostane na snazi.

„Moramo raditi na izvodljivom rešenju koje se odnosi na potrebe i zahteve svake strane. Mislim da postoji nekoliko problema koji se odnose na trgovinu, a koji moraju da se reše. Ukoliko se fokusiramo na ta pitanja, biće to veliki korak napred. Izrazili smo spremnost da olakšamo i pomognemo u pronalaženju rešenja, a sada zavisi od dve strane da daju adekvatne odgovore“, kazao je Han.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han tokom posete Prištini
Evropski komesar za proširenje Johanes Han tokom posete Prištini

S druge strane premijer Kosova rekao je da rešenje za ukidanje odluke o taksama postoji i istakao da bez priznanja Kosova od strane Srbije neće biti ni ukidanja ove odluke.

„Možda to deluje daleko, ali već ćemo sada raditi na tome, da napišemo jedan sveobuhvatni sporazum, sa svim ostalim poglavljima - dugovima, nestalim osobama, pravima srpske zajednice na Kosovu i mnoge druge teme, a jedna od tih će biti i slobodna trgovina između Kosova i Srbije. To je stav Vlade Kosova koji smo i danas izneli“, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je kazao da Srbi na Kosovu nisu ugroženi odlukom o povećanju taksi na uvoz robe i naglasio da Kosovo poštuje uvoz robe na proizvode koji se uvoze za bolnice, crkve, a pažnja se kako je kazao obraća i na humanitarne zahteve i donacije.

“Ovim hoću da kažem da ako Vlada Kosova ima informacije da postoji neka kriza ili nedostatak nekog vitalnog proizvoda mi ćemo preduzeti aktivnosti . Inače mi smo u stanju da snabdevamo i bolnicu u Severnoj Mitrovici ili ambulante sa lekovima. Neće nedostajati lekovi ili drugi potrebni materijali za sve”, rekao je Haradinaj.

Iako nije bilo predviđeno evropski komesar za proširenje Johanes Han sastao se u Prištini i sa poslanicima Srpske liste koji su se u nedelju zatvorili u kosovskoj skupštini čekajući njegov dolazak. Praćenje ovog susreta omogućeno je samo novinarima Radio televizije Srbije i Tanjuga.

XS
SM
MD
LG