Linkovi

Haradinaj odbio predlog EU, otkazana i konferencija za novinare


Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han i premijer Kosova Ramuš Haradinaj, 3. decembar 2018.
Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han i premijer Kosova Ramuš Haradinaj, 3. decembar 2018.

Umjesto vijesti o povlačenju odluke kosovske vlade o carinama na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 100 odsto, novinare u Briselu dočekala je vijest o otkazivanju pres konferencije šefice evropske diplomatije i kosovskog premijera. Razlog - oštro kosovsko odbijanje evropskog prijedloga rješenja problema sa carinama. U isto vrijeme, Srbija u Briselu dobila 97 miliona eura za gasifikaciju i zaštitu životne sredine.

Suprotno očekivanjima briselskih domaćina, kosovska vlada tokom Savjeta za stabilizaciju i prisruživanje sa EU nije povukla odluku o carinama na robu iz Srbije i BiH.

Očekivalo se to nakon pisma Visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini i komesara za proces proširenja Johanesa Hana kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju sa ponudom da se u trgovinskim sporazumima CEFTA umjesto UNMIK-a pominje "Kosovo sa zvjezdicom", a zauzvrat bi Priština poništila odluku o carinama.

Haradinaj odbio predlog EU, otkazana i konferencija za novinare
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

Umjesto pristanka, premijer Kosova je uzvratio pismom gdje poručuje da je prošlo vrijeme kada su takva pitanja mogla biti riješena uslovljavanjem", ističe se potreba za novom inicijativom da se sada zaustavljeni dijalog podigne na viši nivo gdje će ova pitanja biti uključena u širi sporazum izmedju, kako se navodi, "dvije republike".

EU, sa svoje strane, "duboko žali" zbog odluke kosovskih vlasti, tražeći njihovo hitno ukidanje i rješavanje mogućih trgovinskih problema u duhu regionalne saradnje.

Srbiji 97 miliona dolara za energetiku

Na istom mjestu, ranije u ponedeljak, potpisan je sporazum kojim je Srbija dobila sredstva predpristupnog fonda u visini od 97 miliona eura, gdje će veći dio tog bespovratnog novca, oko 50 miliona, otići na gasni interkonektor izmedju Srbije i Bugarske, čime bi se, navodi se, osnažila gasna infrastruktura i energetska diversifikacija u Srbiji.

Ostatak evropskih sredstava biće usmjeren na sistem prečišćavanja otpadnih voda u Kraljevu, separaciju otpada u 19 opština u Srbiji, te projekte zaštite životne sredine.

"Ovo nije protiv bilo koga, riječ je jednostavno o našem razumijevanju da što smo više energetski nezavisni, to imamo više i političkog kredibiliteta kada je riječ o medjunarodnom planu. Zatim, kada je riječ o interesu gradjana, mi investiramo ozbiljnu sumu novca u kvalitet vode za piće što će osjetiti oko 200 hiljada stanovnika različitih gradova Srbije.Sve u svemu, od 2000-te EU je dala tri milijarde eura grantova i to pokazuje naše povjerenje u put Srbije prema EU i potvrdjuje naše snažno savezništvo", saopštio je evropski komesar za pregovore o pridruživanju, Johanes Han.

Inače, o odnosima u regionu, posebno o posljednjim zbivanjima u vezi sa kosovskim carinama, očekuje se da će biti još riječi tokom sutrašnjeg Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i Evropske unije, kao i dan kasnije, kada na poziv Visoke predstavnice EU u Brisel dolaze lideri regiona.

XS
SM
MD
LG