Linkovi

KBS postale vojska Kosova, ime ostalo


Sednica kosovskog parlamenta na kojoj su usvojeni zakoni o transformaciji KBS (Foto: VOA)
Sednica kosovskog parlamenta na kojoj su usvojeni zakoni o transformaciji KBS (Foto: VOA)

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su tri zakona koji se odnose na promenu mandata Kosovskih bezbednosnih snaga. Srpski poslanici nisu prisustvovali današnjoj sednici parlamenta. U Prištini je zbog usvajanja zakona organizovano slavlje, a u severnoj Mitrovici performans - sahrana međunarodnog prava.

Poslanici kosovskog parlamenta usvojili su Zakon o ministarstvu odbrane sa 106 glasova, Zakon o Kosovskim bezbednosnim snagama sa 107 i Zakon o službi u Kosovskim bezbednosnim snagama Kosova takođe sa 107 glasova. Time se omogućava transformacija KBS u kosovsku vojsku, ali ime tih snaga neće biti promenjeno, jer je za to potrebna izmena ustava.

KBS postale vojska Kosova, ime ostalo
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji rekao je nakon usvajanja ovih zakona da počinje nova epoha za Kosovo.

„Od ovog trenutka službeno imamo vojsku Kosova. U sali su kadeti Bezbednosnih snaga Kosova koji su od danas vojnici Vojske Kosova. Srećno, od danas ste u pripravnost“, rekao je Veselji.

Sednici su prisustvovali su predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, kao i brojni predstavnici Kosovskih bezbednosnih snaga.

Srpski poslanici danas nisu prisustvoali sednici kosovskog parlamenta, a predsednik Kosova Hašim Tači čestitao je svim građanima rekavši da je današnji dan zasluženo istorijsko dostignuće.

"Kosovo ima vojsku, država se konsoliduje i ojačava svakodnevno. Vojska Kosova, kao i sama država biće multietnički profesionalac u službi građana, mira na Kosovu i regionu. Nastavićemo da radimo sa našim partnerima. Nastavićemo naše reforme koje su veoma važne", rekao je Tači.

I predsednik Pokreta samoopredeljenje Aljbin Kurti rekao je da je ovo veliki dan za Kosovo i sve građane.

"Čestitam svima. Ovo je pobeda ne samo države, već svakog građanina, svakog političara. Imali smo mnogo žrtava. Najviše su vredni su oni koji više nisu sa nama - mučenici nacije. Stoga, i danas, odajem čast svima onima koji su dali živote i žrtvovali se ne samo za slobodu, već i za zaštitu države", rekao je Kurti.

Slavlje na ulicama Prištine posle odluke parlamenta o transformaciji KBS u Vojsku Kosova (Foto: VOA)
Slavlje na ulicama Prištine posle odluke parlamenta o transformaciji KBS u Vojsku Kosova (Foto: VOA)

Nekoliko minuta posle usvajanja Zakona o Kosovskim bezbednosnim snagama, usledilo je slavlje na ulicama Prištine.

Centralni trgovi Prištine od juče su okićeni uglavnom američkim zastavama.

Građani Prištine srećni su zbog kako kažu dobijanja vojske.

"Mi smo država sad i treba da imamo svoju odbranu, za sve narode. To nije ni protiv Srba, ni protiv Crnogoraca, ni protiv bilo koga, to je vojska za sve narode koji žive na Kosovu".

"Očekivali smo ovo od kad smo se rodili. Inače vojska je za sve narode koji žive ovde na Kosovu i mi smo svi srećni".

"To je normalno, jer ako si proglasio državu treba i vojska da bude tu, bez vojske nema države što je sasvim jasno".

"To nas sleduje, mi smo država sad. Ne treba mi sad da se stidimo ni od koga. Ko živi na Kosovu on je Kosovar i svi treba da budu radosni".

Protesti na severu

Zbog usvajanja Zakona o Kosovskim bezbednosnim snagama studenti prištinskog Univerziteta sa sedištem u severnoj Mitrovici organizovali su performans ispred kancelarije UNMIK-a i OEBS-a gde su kako su naveli simbolično sahranili medjunarodno pravo, Rezoluciju 1244, Povelju UN i Vojno-tehnicki sporazum iz Kumanova.

Danas su protest iskazali i predstavnici Srpske liste koji su poručili da je danas u Prištini na najgrublji način napadnut mir, bezbednost i sigurnost na ovim prostorima.

“Formiranjem takozvane vojske Kosova najgrublje je pogažena rezolucija UN 1244 kojom se jasno govori da jedina oružana sila, jedina oružana formacija na ovim prostorima jeste KFOR“, rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić, koji je pozvao sve Srbe na Kosovu na suzdržanost i da ne nasedaju ni na kakve provokacije.

Povodom usvajanja tri zakona o Kosovskim bezbednosnim snagama, večeras je organizovana svečana ceremonija u ministarstvu Kosovskih bezbednosnih snaga, koje će na osnovu zakona koji su danas usvojeni biti transformisano u Ministarstvo odbrane Kosova.

XS
SM
MD
LG