Linkovi

"Verujte u nauku": EU počela kampanju vakcinacije protiv Kovida 19


Medicinska sestra iz Rumunije vakciniše se u Bukureštu, 27. decembar 2020. (Foto: AP/Andreea Alexandru)
Medicinska sestra iz Rumunije vakciniše se u Bukureštu, 27. decembar 2020. (Foto: AP/Andreea Alexandru)

Lekari, medicinske sestre i stariji širom Evropske unije u nedelju su primili prvu dozu vakcine protiv koronavirusa, u trenutku kada se Evropa suočava sa najgorom zdravstvenom krizom poslednjih 100 godina.

Nekoliko članica EU počelo je da vakciniše svoje građane dan ranije, ali je u nedelju pokrenuta koordinisana kampanja vakcinacije da bi se uputila jedinstvena poruka da je vakcina bezbedna i da predstavlja najbolju šansu za Evropu da se izbori sa pandemijom i katastrofalnim ekonomskim posledicama izazvanim višemesečnim restriktivnim merama.

Za zdravstvene radnike, koji su se protiv virusa borili samo uz pomoć maski i zaštita za lice, vakcine predstavljaju emotivno olakšanje ali i šansu da se javno apeluje na 450 miliona stanovnika EU da se vakcinišu zbog svog i zdravlja drugih, prenosi AP.

"Danas sam ovde kao građanka, ali pre svega kao medicinska sestra da zastupam sve zdravstvene radnike koji su odlučili da veruju u nauku", poručila je Klaudija Alivernini, koja je u bolnici za zarazne bolesti "Spalanzani" u Rimu prva primila vakcinu.

Nemački kancelar Sebastijan Kurc rekao je da vakcina - razvijena rekordnom brzinom - predstavlja prekretnicu.

"Znamo da danas nije kraj pandemije, ali jeste početak pobede", rekao je Kurc.

Glavni italijanski zdravstveni zvaničnik zadužen za borbu protiv koronavirusa, Domeniko Arkuri, rekao je da je značajno to što su prve doze vakcine primljene u bolnici "Spalanzani" gde je u januaru testiran pozitivno kineski par iz Vuhana, što su bili prvi potvrđeni slučajevi koronavirusa u Italiji.

Nekoliko nedelja posle toga, Lombardija je postala epicentar epidemije u Evropi i upozorenje šta se događa kada čak i bogati regioni nisu pripremljeni za pandemiju. Italija i dalje ima najveći broj žrtava koronavirusa u Evropi - gotovo 72.000.

"Danas je prelep, simboličan dan: Svi državljani Evrope zajedno počinju da se vakcinišu, što je prvi zračak svetlosti nakon duge noći", rekao je Arkuri novinarima, ali i upozorio da i "dalje treba biti oprezan i odgovoran".

Vakcina, koju su razvili nemački "Bajontek" i američka farmaceutska kompanija "Fajzer" počela je da stiže u bolnice širom EU u petak, iz fabrike u Belgiji. Svaka članica dobiće samo mali deo neophodnih doza - manje od 10.000 u prvom talasu - dok se veće isporuke očekuju u januaru, kada će biti dostupno više vakcina. Svi koji se vakcinišu u nedelju, moraće da dobiju drugu dozu za tri nedelje.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će sa razvojem dodatnih vakcina, EU imati više vakcina nego što je potrebno za sve građane 2021. godine. Sugerisala je da bi EU mogla da podeli dodatne doze sa Zapadnim Balkanom i afričkim zemljama.

"Evropa je u dobroj poziciji", naglasila je fon der Lajen.

U domu za stare u španskom gradu Gvadalahara, severoistočno od Madrida, 96-godišnja štićenica Araceli Hidalgo i jedan zaposleni bili su prvi Španci koji su primili vakcinu.

“Hajde da vidimo možemo li da budemo dobri i da pomognemo da virus nestane", rekla je Hidalgo.

U zemljama članicama EU ukupno je registrovano najmanje 16 miliona zaraženih od koronavirusa i više od 336.000 žrtava.

Vakcinacija protiv Kovida 19 je u nekim zemljama počela dan ranije - u Nemačkoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

U međuvremenu, novi soj koronavirusa koji se ubrzano širi u Londonu i na jugu Engleske, sada je otkriven u Francuskoj, Italiji, Španiji, Kanadi i Japanu. Nova varijanta virusa, za koju britanske vlasti kažu da je zaraznija, naterala je mnoge zemlje da ograniče dolazak putnika iz Britanije.

Nemački "Bajontek" saopštio je da je uveren da je vakcina delotvorna protiv novog soja, ali je dodao da su potrebna dodatna istraživanja. Evropska agencija za lekove će 6. januara razmatrati upotrebu i vakcine kompanije Moderna.

XS
SM
MD
LG