Linkovi

Fauči primio vakcinu kompanije Moderna


dr Entoni fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, prilikom dobijanja vakcine protiv Kovida 19, u Betezdi, u Merilendu (Foto: AP)
dr Entoni fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, prilikom dobijanja vakcine protiv Kovida 19, u Betezdi, u Merilendu (Foto: AP)

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti dr Entoni Fauči primio je prvu dozu najnovije vakcine protiv Kovida 19, zajedno sa drugim zdravstvenim zvaničnicima, koji su nadgledali njeno razvijanje.

Fauči se vakcinisao u Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), gde radi kao direktor za alergije i zarazne bolesti, u predgrađu Vašingtona. Primio je vakcinu koju su zajednički razvili NIH i američka farmaceutska kompanija Moderna, koja je prošle nedelje odobrena za upotrebu u hitnim slučajevima.

Posle toga rekao je novinarima da je bilo izuzetno primiti vakcinu manje od godinu od kada je otkriven virus, za koji je vakcina napravljena.

"Ono što vidimo sada je kulminacija višegodišnjih istraživanja koja su dovela do fenomena, koji je zaista bez presedana", rekao je Fauči.

Vakcinacija je deo širih napora vlade da podstakne poverenje javnosti u bezbednost dve vakcine protiv Kovida, koje je Uprava za hranu i lekove nedavno odobrila za upotrebu u hitnim slučajevima.

Zajedno sa Faučijem, koji ima 79 godina, vakcinu su primili direktor NIH dr Frensis Kolins i sekretar za zdravlje Aleks Ejzar. Pored njih trojice, još šest radnika istraživačlke bolnice NIH je vakcinisano, a neki od njih rade direktno sa pacijentima obolelim od Kovida 19.

Uz vakcinu kompanije Moderna i sličnu koju su razvili Fajzer i Bajontek, SAD pokušavaju da ubrzaju najveću kampanju vakcinacije u svojoj istoriji kako bi prevazišle pandemiju koronavirusa, u kojoj je samo u Americi stradalo najmanje 320 hiljada ljudi.

Obe vakcine pružaju snažnu zaštitu i razvijene su za manje od godinu od pojave virusa, a smatraju se pobedom nauke, koja je izgrađena na višegodišnjim istraživanjima koje je finansirao NIH.

XS
SM
MD
LG