Linkovi

SAD će od putnika iz Britanije zahtevati negativan test na Kovid 19


ARHIVA - Putnici na aerodromu Getvik, južno od Londona ( Foto: Gareth Fuller/PA via AP)
ARHIVA - Putnici na aerodromu Getvik, južno od Londona ( Foto: Gareth Fuller/PA via AP)

Sjedinjene Države će od putnika koji dolaze iz Britanije zahtevati da pokažu negativan test na Kovid 19 pre leta, saopštili su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Amerika je među brojnim zemljama koje su uvele nova ograničenja na putovanja zbog novog soja koronavirusa koji se širi u Britaniji i u drugim državama.

Putinici iz Britanije moraće da imaju negativan test urađen u periodu od tri dana pre puta i da rezultate daju aviokampaniji, navodi se u saopštenju centara i ističe da će nova uredba stupiti na snagu u ponedeljak.

Ako putnik odluči da neće da se testira, aviokompanija ne smije da mu dozvoli da se ukrca u avion”, upozorava se u saopštenju.

Takođe se dodaje da su zbog već postojećih ograničenja, koja su na snazi od marta, putovanja iz Britanije u SAD smanjena za 90 odsto.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je prošlog vikenda da je novi soj virusa zarazniji od prethodnih i da se brzo širi u Engleskoj. Međutim, Džonson je naglasio da nema dokaza koji bi sugerisali da je nova varijatna smrtonosnija, da izaziva teže simptome ili da je vakcina manje delotvorna protiv nje.

Britanija je pod velikim pritiskom od kada je javno saopštila da je otkriven novi soj koronavirusa. Oko 40 zemalja uvelo je zabranu putovanja iz Britanije, zbog čega je ta država sve izolovanija.

XS
SM
MD
LG