Linkovi

EU odobrila upotrebu Fajzerove vakcine


Ilustracija
Ilustracija

Evropsko regulatorno telo za lekove u ponedeljak je odobrilo upotrebu vakcine protiv Kovida 19, koju su razvili američka kompanija "Fajzer" i njen nemački partner "Bajontek", što je otvorilo put za početak vakcinacije u EU u roku od nedelju dana.

Članice EU, među kojima su Nemačka, Francuska, Austrija i Italija, saopštile su da planiraju da 27. decembra počnu vakcinaciju protiv Kovida 19, dok Evropa pokušava da sustigne SAD i Britaniju, čiji građani su počeli da primaju vakcine ranije ovog meseca.

Nakon što je Evropska agencija za lekove (EMA) dala zeleno svetlo, Evropska komisija u ponedeljak uveče dala konačno odobrenje za upotrebu vakcine.

Predsednica komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će doze biti dostupne svim članicama EU, istovremeno i pod istim uslovima.

"Danas smo otvorili važno poglavlje u evropskoj uspešnoj priči. Odobrili smo prvu bezbednu i efikasnu vakcinu protiv Kovida 19. Uskoro će biti još vakcina", poručila je fon der Lajen.

Fon der Lajen takođe je navela da se očekuje da vakcinacija počne u periodu od 27. do 29. decembra.

Pripreme za vakcinaciju u EU obavljaju se u trenutku kada novi oblik koronavirusa u Britaniji izaziva haos širom regiona i remeti trgovinu uoči božićnih praznika.

Izvršna direktorka EMA Emer Kuk rekla je da će biti potrebno dugo vreme da se vakciniše 450 miliona stanovnika u 27 članica EU.

"Same vakcine neće biti magično rešenje koje će nam omogućiti da se vratimo normalnom životu. Međutim, odobrenje prve vakcine je definitvno veliki korak u pravom smeru i nagoveštaj da 2021. godina može da bude svetlija od 2020", naglasila je Kuk.

Zvaničnici regulatornog tela EU naveli su da je veoma verovatno da će vakcina biti delotvorna protiv novog oblika koronavirusa.

Pandemija koronavirusa odnela je oko 470.000 života u Evropi i nastavlja da se ubrzano širi, što ima i teške ekonomske posledice. Mnoge vlade uvele su oštrija ograničenja domaćinstvima da bi pokušale da suzbiju drugi talas zaraze i izbegnu preopterećenje zdravstvenih sistema.

Prioritet za primanje vakcine u EU imaće zdravstveni radnici i štićenici domova za stare a prema planovima većine zemalja, vakcine neće stići do opšte populacije do kraja prvog kvartala 2021. godine, najranije.

Cilj članica EU je da vakcinišu 70 odsto od 450 miliona stanovnika. Regulatorno telo u Švajcarskoj protekle subote je odobrilo upotrebu vakcine kod građana starijih od 16 godina.

Kampanja vakcinacije biće i test sposobnosti Brisela da ujedini Evropu u svetlu političkog pritiska da se ubrza proces i suzbije pandemija. Nemačka, Francuska, Italija i još pet drugih evropskih zemalja saglasile su se da koordinišu početak vakcinacije.

EU je naručila 200 miliona doza Fajzerove vakcine, što je dovoljno d se vakciniše 100 miliona ljudi, po ceni od 15.50 eura po dozi. Takođe će kupiti dodatnih 100 miliona doza, dok se još pregovara o roku isporuke.

XS
SM
MD
LG