Linkovi

Počela vakcinacija protiv Kovida 19 u Srbiji, prvu vakcinu primila Ana Brnabić


Premijerka Ana Brnabić prva je primila vakcinu protiv Kovida 19 u Srbiji
Premijerka Ana Brnabić prva je primila vakcinu protiv Kovida 19 u Srbiji

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovan još 4.091 zaraženi koronavirusom na 15.387 testiranih uzoraka, objavljeno je na sajtu covid19.rs. Umrlo je još 49 osoba.

Na bolničkom lečenju je 9.688 pacijenata, a 312 osoba je na respiratorima.

U četvrtak je počela vakcinacija protiv Kovida 19. Na institutu "Torlak" u Beogradu vakcinu protiv koronavirusa prva je, pred kamerama, primila premijerka Ana Brnabić. Ona je prethodno potpisala neophodnu dokumentaciju, izmerena joj je temperatura, a potom je primila vakcinu, prenosi Fonet.

Potom su vakcinu primili ministarka za rad i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon. Vakcisani su i profesor Univerziteta u Beogradu u Hajdelbergu Predrag Peško i Vesna Šuljagić, epidemiološkinja sa VMA.

Brnabić: Početak kraja pandemije

Premijerka Ana Brnabić je posle primanja vakcine rekla da je ona prva evropska premijerka koja je vakcinisana.

"Danas je dan za osmehe, možda od 6. marta prvi dan kada imamo razlog za osmeh. Danas se obeležava početak kraja pandemije koronavirusa, svakako u Srbiji i Evropi i svetu. Ja sam kao predsednica Vlade osećala obavezu da budem prva koja će primiti vakcinu kako bih pokazala da u vakcinu verujemo i da verujemo u institucije, pre svega mislim na Agenciju za lekove i medicinska sredstva".

"Početak kraja pandemije u Srbiji"
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Brnabić je najavila da će u narednih 10 dana stići sledeći kontingent vakcina, a u januaru još veće količine i da će predsednik Aleksandar Vučić primiti vakcinu iz sledeće tranše.​

"Dogovor sa predsendikom je bio da nas dvoje primimo dve različite vakcine, jer u ovom trenutku imamo Fajzer/Biontek, ali očekujemo da u skorije vreme dobijemo vakcine od kineskog proizvođača, a očekujemo i određene količine ruske vakcine Sputknjik V, a sledeće godine ćemo dobiti vakcine Astra Zeneka i Modernine vakcine. Sve vakcine će morati da prođu naše institute. Predsednik će primiti vakcinu u sledećem kontingentu, mislim da ćemo najveću količinu dobiti od kineskog Sinofarma."

Premijerka je najavila da će u Srbiju tokom prvog kvartala 2021. stići oko dva miliona doza vakcina, a da će milion doza stići u januaru.

Danas vakcinacija u gerontološkim centrima u Beogradu i Novom Sadu

Epidemiolog Predrag Kon je nakon vakcinacije kazao da je „ovo veliki dan za Srbiju“, ali da je situacija u bolnicama i dalje vanredna.

"Počinjemo sa kontraofanzivom, počinjemo borbu sa oružjem u ruci, a to je vakcina...Vakcina koja je registrovana kod nas potuno je sigurna i bezbedna, iza toga stoji Agecija za lekove, što je meni lično najvažnije i potvrda sigurnosti u vakcinu”.

Minsitarka za rad i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je najavila da će tokom dana vakcinu primiti 150 korisnika staračkih domova u Beogradu i 100 u Novom Sadu, te da su tu uključeni i privatni domovi.

Najavila je da će 28 dana pošto prvi korisnici prime vakcinu, u gerontološkim centrima biti organizovane posete.

Članovi Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević i Predrag Kon primili su vakcinu protiv Kovida 19 odmah posle premijerke
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

U Srbiju je u utorak stigao prvi kontintent od 4.875 doza vakcina.Sledeći na redu za vakcinaciju su zdravstveni radnici koji rade u kovid odeljenjima.

Trenutno su na snazi ublažene mere, odnosno produženo je radno vreme kafića, prodajnih objekata, teretana, salona do 20h. Ove mere važiće do petka, 25. decembra, kada će Krizni štab ponovo zasedati i razmatrati mere za vikend.

Članovi medicinskog dela Kriznog štaba Predrag Kon i Srđa Janković rekli su da lekari u tom telu nisu bili za popuštanje mera, ali da su preglasani.

XS
SM
MD
LG