Linkovi

"Fajzer" će Sjedinjene Države snadbeti sa dodatnih sto miliona doza vakcina


Prema sporazumu teškom skoro dve milijarde dolara dve kompanije će isporučiti najmanje 70 miliona dodatnih doza do 30. juna, dok će preostalih 30 miliona biti isporučeno najkasnije 31. jula. (Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann)

Farmaceutske kompanije “Fajzer” i “Bajontek” snadbeće Sjedinjene Države sa dodatnih sto miliona doza vakcina protiv Kovida 19 na osnovu novopostignutog dogovora sa američkim vlastima.

Prozivođači vakcine su saopštili da bi kontingent doza trebalo da isporuče do 31. jula 2021. godine.

"Sa ovih 100 miliona dodatnih doza, Sjedinjene Države će moći da zaštite više građana i nadamo se da će brže okončati ovu razornu pandemiju. Radujemo se nastavku saradnje sa američkom vladom i zdravstvenim radnicima širom zemlje", saopštio je Albert Burla izvršni direktor kompanije “Fajzer”.

Prema sporazumu teškom skoro dve milijarde dolara dve kompanije će isporučiti najmanje 70 miliona dodatnih doza do 30. juna, dok će preostalih 30 miliona biti isporučeno najkasnije 31. jula.

“Fajzer” je sa američkim vlastima ranije postigao dogovor o distribuciji sto miliona doza vakcine, što znači vakcinaciju 50 miliona građana, jer proces podrazumeva i revakcinaciju.

Takođe, američke vlasti imaju mogućnost nabavke dodatnih 400 miliona doza.

Aleks Azar, američki sekretar za zdravstvo, izjavio je da postignuti sporazum pruža sigurnost da će biti dovoljno zaliha vakcine za sve građane koji žele da se vakcinišu do juna 2021.

Vakcina koju su proizveli “Fajzer” i “Bajontek” dozvolu za upotrebu od američke Uprave za hranu i lekove dobila je sredinom decembra kada je i počela njena distribucija širom Sjedinjenih Država. Nedugo potom, odobrenje je dobila i vakcina kompanije “Moderna” – koja je razvijena i proizvedena u saradnji sa stručnjacima Nacionalnog instituta za zdravlje.

Ta vakcina, koja se takođe prima u dve doze, nabavljena je u okviru posebnog programa američke Vlade pod nazivom “Operation Warp Speed”. Reč je o javno-provatnom partnerstvu čiji je cilj bio da obezbedi milione doza vakcina dostupnih za isporuku – pošto je proizvod dobio odobrenje Uprave za hranu i lekove.

Sjedinjene Države najpogođenija su svetska država pandemijom Kovida.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins broj obolelih od Kovida 19 premašio je brojku od 18.000.000. Od posledica te bolesti preminulo je 322.851 građana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG