Linkovi

Počela distribucija druge vakcine protiv Kovida 19 u SAD


Ilustracija (Foto: Rojters/Dado Ruvic)
Ilustracija (Foto: Rojters/Dado Ruvic)

Kompanija Moderna i njeni partneri počeli su distribuciju svoje vakcine protiv Kovida 19, a očekuje sa da kamioni u nedelju krenu ka više od 3.700 lokacija u SAD, rekao je u subotu američki general Gustav Perna.

Druga vakcina protiv Kovida 19, koju su odobrili američki regulatori, trebalo bi najranije u ponedeljak da stigne do zdravstvenih objekata, istakao je Perna, koji je rukovodilac vladinog programa za razvoj vakcine.

Takođe je dodao da su Sjedinjene Države na putu da obezbede dovoljno doza Fajzerove i Modernine vakcine do kraja godine da vakcinišu 20 miliona ljudi, ali da bi njihova isporuka mogla da se nastavi prve nedelje januara.

Uprava za hranu i lekove (FDA) je dala zeleno svetlo za hitnu upotrebu vakcine Moderna u petak, dan pošto je savetodavni odbor agencije - panel spoljnih stručnjaka - podržao njenu upotrebu.

Odluka FDA je zasnovana na rezultatima studije u kojoj je učestvovalo 30.000 dobrovoljaca, i utvrđeno da je u skoro 95% slučajeva efikasna u sprečavanju Kovida-19, bez ozbiljnije zabrinutosti za bezbednost vakcinisanih.

Biotehnološka kompanija radi sa američkom vladom da se pripremi za distribuciju 5,9 miliona doza vakcine, koja može da se skladišti 30 dana u frižiderima sa standarnom temperaturom.

U Americi je već u toku vakcinacija Fajzer/Bajontek vakcinom koju prvo primaju zdravstveni radnici, štićenici i zaposleni u domovima za stare i politički lideri.

Američki zvaničnici saopštili su da je do sada isporučeno 2,9 miliona doza Fajzerove vakcine, a da se za narednu nedelju priprema isporuka još dva miliona.

Međutim, guverneri više od 10 američkih država saopštili su da im je federalna vlada kazala da će u isporukama Fajzerove vakcine naredne nedelje biti manje doza nego što se prvobitno očekivalo.

General Perna u subotu se izvinio zbog zabune u komunikaciji sa državama u pogledu broja doza koje će biti isporučene tokom rane faze.

Perna je rekao da je pogrešio u proceni broja doza koje su regulatori odobrili za isporuku, a koji je manji od broja prozivedenih doza.

XS
SM
MD
LG