Linkovi

Nemačka i Mađarska počele vakcinaciju protiv Kovida-19


Prve vakcine Fajzera i Bajonteka za Belgiju dostavljaju se bolnici u Luvenu, 26. decembra 2020.
Prve vakcine Fajzera i Bajonteka za Belgiju dostavljaju se bolnici u Luvenu, 26. decembra 2020.

Nemačka i Mađarska počele su da daju prve vakcine protiv koronavirusa u subotu, samo nekoliko sati posle prijema prvih isporuka, čime su poremećeni planovi Evropske unije za koordinisani početak vakcinacije u svih 27 zemalja bloka.

Svaki dan koji čekamo je jedan dan previše", izjavio je Tobajas Kruger, upravnik jednog doma za stare gde je imunizacija počela u subotu, u Habelštatu, u severoistočnom regionu Saksonija-Anhalt.

Prva osoba vakcinisana Fajzer i Bajontekovom vakcinom je bila Edit Kvoizala, koja ima 101 godinu, javila je agencija dpa news.

Kruger je izjavio da 40 od 59 stanovnika doma želi da bude vakcinisano zajedno sa desetak od oko 40 radnika. Sam Kruger se vakcinisao ali je dodao da "razume zabrinutost."

U Mađarskoj, zdravstveni radnici su vakcinisani u Centralnoj bolnici u Budimpešti dok vlasti u Slovačkoj planiraju da počnu sa davanjem prvih doza u subotu uveče.

Prve isporuke vakcine protiv koronavirusa stigle su širom Evropske unije, dok su vlasti za nedelju planirale simultani početak vakcinacije najugroženijih stanovnika u nedelju.

Vakcine koje su razvile kompanije Fajzer i Bajontek stigle su kamionima do skladišta širom kontinenta u petak i subotu ujutru, nakon što su pre Božića poslate iz proizvodnog centra u Belgiji.

Početak vakcinacije je trenutak nade za područje gde se nalaze neka od najranijih i najteže pogođenih žarišta virusa na svetu, kao što su Italija i Španija, a druge zemlje, poput Češke Republike, na početku izbegle najgore da bi na jesen njihovi zdravstveni sistemi bili na ivici pucanja.

27 zemalja EU ukupno je registrovalo najmanje 16 miliona slučajeva koronavirusa i više od 336.000 smrtnih slučajeva.

"Ovo je dobra vest na Božić", izjavio je nemački ministar zdravlja Jens Špan na konferenciji za novinare u subotu. "U ovom trenutku, kamioni su na drumovima širom Evrope, širom Nemačke i njenih regiona, da bi dostavili prve vakcine. Nove isporuke slede prekosutra. Vakcina je ključna da bi se okončala ova pandemija, ključna je da se vratimo svom normalnom životu", poručio je.

Svih 27 članica koordinisano započinju vakcinaciju, da bi evropski blok pokazao jedinstvo u logistički kompleksnoj ali vitalnoj misiji. Prve doze su, međutim, ograničene na samo 10.000 vakcina u većini zemalja, dok se očekuje da masovni program vakcinacije započne u januaru.

Kamion sa vakcinama protiv Kovida-19 stiže u bolnicu Luven u Belgiji, 26. decembra 2020.
Kamion sa vakcinama protiv Kovida-19 stiže u bolnicu Luven u Belgiji, 26. decembra 2020.

Svaka zemlja pojedinačno odlučuje ko će dobiti prve vakcine - ali svi stavljaju na prvo mesto najugroženije.

Vlasti Francuske kažu da će prioritet dati starijim građanima, zbog strahovitog efekta koji je epidemija imala na stariju populaciju. Francuska agencija za medicinsku bezbednost pratiće proces da bi se otkrili eventualni problemi.

Nemačka, gde je pandemija odnela više od 30.000 života, počeće vakcinaciju osoba starijih od 80, i onih koji se staraju o ugroženim grupama.

Španske vlasti saopštile su u subotu rano ujutru da su prve isporuke vakcina za koronavirus stigle u centralni grad Gvadalaharu - gde će prve vakcine dobiti stanari jednog doma za stara lica.

Medicinska sestra u bolnici Spalanzani u Rimu, glavnoj bolnici za infektivne bolesti u prestonici Italije, biće prva osoba u zemlji koja će dobiti vakcinu.

U Poljskoj, prve dve vakcinisane osobe biće medicinska sestra i doktor u bolnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Varšavi, glavnoj bolnici za pacijente sa koronavirusom u zemlji. Zatim će biti vakcinisane desetine zdravstvenih radnika u drugim bolnicama.

Premijer Mateuš Moravijecki nedavno je pozvao Poljake da se vakcinišu navodeći da je to njihova patriotska dužnost - što je poruka upućena društvu u kojem postoji rezerva prema vakcinama protiv Kovida, što je posledica opšteg nepoverenja u vlasti.

U Bugarskoj, gde takođe postoji velika sumnjičavost, prva vakcinisana osoba biće ministar zdravlja Kostadin Angelov, koji je obećao da će vlada pokrenuti agresivnu kampanju za promovisanje efikasnosti vakcina.

U Hrvatskoj, gde je prva isporuka od 9.750 vakcina stigla rano u subotu, štićenik doma za stare u Zagrebu biće prva osoba koja će primiti vakcinu u nedelju ujutru, prenela je hrvatska radiotelevizija. HRT takođe prenosi da će vlada pokrenuti veliku kampanju promocije vakcinacije, u kojoj će učestvovati zvezde i druge javne ličnosti koje će se vakcinisati pred kamerama.

“Već godinu dana čekamo ovaj trenutak", izjavio je premijer Rumunije Florin Kacu u subotu, nakon što je prva isporuka vakcina stigla u jednu vojnu ustanovu.

XS
SM
MD
LG