Linkovi

SZO: Naučimo lekcije od pandemije Kovida 19, neće biti poslednja


Arhiva - Zdrastveni radnik puni špric vakcinom protiv koronavirusa u bolnici u Glendejlu, Kaliforija, 17. decembra 2020.
Arhiva - Zdrastveni radnik puni špric vakcinom protiv koronavirusa u bolnici u Glendejlu, Kaliforija, 17. decembra 2020.

Pandemija izazvana koronavirusom "neće biti poslednja pandemija, a epidemije su životna činjenica", rekao je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebreiesus u video poruci od nedelje.

Svet mora da uči od Kovid 19 i da se pozabavi "bliskim vezama između zdravlja ljudi, životinja i planete“, rekao je Tedros u svojoj izjavi za prvi Međunarodni dan pripravnosti za epidemije.

"Predugo je svet operirao u ciklusu panike i zanemarivanja“, rekao je. "Bacamo novac na jednu epidemiju i kad se ona završi, zaboravimo na nju i ne činimo ništa da sprečimo sledeću".

Tedros je rekao da svaka zemlja treba da investira u ono što je nazvao zalihama zaštite: mogućnost izbegavanja, otkrivanja i ublažavanja svih vrsta hitnih slučajeva.

Upozorenje šefa SZO usledilo je kada su prve doze Fajzer-BioNTeove vakcine protiv koronavirusa stigle u zemlje Evropske unije, a prvi slučajevi vakcinacije obavljeni su u subotu.

U Nemačkoj je 101-godišnja Edit Kvoizala, koja živi u domu penzionera, primila prvu od dve potrebne doze vakcine.

U Mađarskoj je to bila lekarka Ariene Kertes iz Južne Pešte.

U Slovačkoj je specijalista za zarazne bolesti bio prvi na redu.

Prve pošiljke bile su ograničene na 10 000 doza u većini zemalja Evropske unije. Svaka zemlja odlučuje o svom programu vakcinacije, ali svi prvo vakcinišu najugroženije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nazvala je to "dirljivim trenutkom jedinstva" u video snimku kojim se slavi početak vakcinacije gotovo 450 miliona ljudi.

"Danas počinjemo da okrećemo stranicu ove teške godine. Vakcina protiv Kovida 19 isporučena je u sve zemlje EU. Vakcinacija će početi sutra širom EU", rekla je ona u tvitu od subote.

Druge zemlje, uključujući Rusiju, koja je u subotu izjavila da je prešla tri miliona slučajeva, Velika Britanija, Sjedinjene Države i Meksiko započele su vakcinaciju ljudi početkom decembra.

Rusija je odobrila svoju glavnu vakcinu protiv koronavirusa, Sputnjik Ve, za upotrebu starijim od 60 godina, citirali su ruski mediji ministarstvo zdravlja.

I dok se vakcinacija lagano ubrzava, nekoliko zemalja je u subotu potvrdilo slučajeve britanske varijante koronavirusa.

Kanada je izvestila da je par iz južnog Ontarija bez istorije putovanja, izloženosti ili rizičnog kontakta bio pozitivan na taj oblik virusa.

Italija, Švedska, Španija i Japan pridružile su se Francuskoj, Nemačkoj, Libanu i Danskoj u izveštavanju o slučajevima novog soja koronavirusa.

Novi soj je za 50 do 74 odsto zarazniji od svojih prethodnika, prema studiji Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, koja izaziva strah od većeg broja hospitalizacija i smrtnih slučajeva u 2021. godini nego 2020. godine.

Od ponedeljka, američke vlasti saopštile su da putnici koji dolaze iz Britanije moraju da testiraju negativan test na Kovid 19 pre polaska.

XS
SM
MD
LG