Linkovi

Testiranje vakcina protiv Kovida 19 sada se fokusira na decu


Deca migranata nose maske kako bi se zaštitila od zaraze Kovidom 19, tokom vakcinacije u centru za izbeglice u Krnjači, u Beogradu, 26. marta 2021. Srbija je započela sa vakcinacijom migranata. (Foto: AP)
Deca migranata nose maske kako bi se zaštitila od zaraze Kovidom 19, tokom vakcinacije u centru za izbeglice u Krnjači, u Beogradu, 26. marta 2021. Srbija je započela sa vakcinacijom migranata. (Foto: AP)

Devetogodišnje blizanakinje nisu se trznule kada su dobile svaki po dozu Fajzerove vakcine protiv Kovida 19, nakon čega im je preko mesta uboda stavljen sjajni svetlucavi zavoj.

"Šljokice čine sve boljim", izjavila je Marisol Gerardo dok je odskakutala sa stola na Univerzitetu Djuk da bi napravila mesto za svoju sestru Alehandru.

Istraživači u SAD-u i inostranstvu počinju da testiraju sve mlađu i mlađu decu kako bi bili sigurni da su vakcine protiv Kovida 19 bezbedne i da efikasne za sve uzraste. Prve doze bile su namenjene odraslima koji su najviše izloženi riziku od koronavirusa, ali za prekid pandemije biće potrebno i vakcinisanje dece.

"Deca bi trebalo da se vakcinišu", rekla je Marisol ove nedelje za Asošijeted pres nakon što su sestre učestvovale u novom Fajzerovom istraživanju dece mlađe od 12 godina. "Da bi sve moglo biti malo normalnije". Raduje se danu kada će ponovo moći da prespava kod prijateljice.

Za sada je testiranje tinejdžera u SAD bilo najdale dokle se stiglo: Fajzer i Moderna očekuju da će uskoro objaviti rezultate koji pokazuju kako su dve doze njihovih vakcina bile efikasne u grupi starijih od 12 godina. Fajzer je trenutno odobren za upotrebu počev od 16 godina; Moderna je namenjena osobama starijim od 18 godina.

Ali mlađoj deci mogle bi biti potrebne drugačije doze od tinejdžera i odraslih. Moderna je nedavno započela studiju sličnu novom ispitivanju kompanije Fajzer, jer obe kompanije tragaju za pravom dozom svake injekcije za svaku starosnu grupu dok rade na eventualnom vakcinisanju beba starih samo šest meseci.

Prošlog meseca u Britaniji, AstraZeneka je započela studiju svoje vakcine među decom uzrasta 6-17 godina. Džonson i Džonson planira sopstvene pedijatrijske studije.

A u Kini, Sinovak je nedavno objavio da je kineskim regulatorima dostavio preliminarne podatke koji pokazuju da je njegova vakcina sigurna kod dece od treće godine.

Dobijanje ovih podataka za sve vakcine koje su uvedene je presudno jer države moraju da vakcinišu decu da bi postigle kolektivni imunitet, primetio je specijalista za pedijatriju i vakcine sa univerziteta Djuk dr Emanuel "Čip" Valter, koji pomaže u vođenju studije Fajzer.

Većina vakcina protv Kovida 19 koje se koriste širom sveta po prvi put su proučavane na desetinama hiljada odraslih. Studije na deci neće morati da budu ni približno toliko velike: istraživači imaju informacije o bezbednosti iz tih prethodnih studija i naknadnih vakcinacija izvršenih nad milionima starijih.

A pošto su stope infekcije dece tako niske - čine oko 13 odsto dokumentovanih slučajeva Kovida 19 u SAD - glavni fokus pedijatrijskih studija nije prebrojavanje broja bolesnih. Umesto toga, istraživači tragaju za odgovorom da li vakcine podstiču imunološki sistem dece jednako kao i odrasle osobe - nagoveštavajući tako da će obezbediti sličnu zaštitu.

Dokazati to važno je jer - iako deca mnogo ređe od odraslih bivaju ozbiljno bolesna - najmanje 268 dece umrlo je od Kovida 19 samo u SAD-u, a više od 13.500 je hospitalizovano, prema podacima američke akademije za pedijatriju To je više nego što umre od gripa u proseku u godinu dana. Pored toga, mali broj je razvio ozbiljno zapaljensko stanje povezano sa koronavirusom.

Osim vlastitih zdravstvenih rizika, još uvek postoje pitanja o tome kako lako deca mogu da šire virus, nešto što je iskomplikovalo napore da se škole ponovo otvore.

Ranije ovog meseca, dr Entoni Fauči, najviši američki stručnjak za zarazne bolesti, rekao je Kongresu da očekuje da će srednjoškolci verovatno početi da se vakcinišu na jesen. Osnovci, rekao je, možda neće imati pravo do početka 2022. godine.

U Severnoj Karolini, Marisol i Alehandra odlučile su da volontiraju nakon što su im roditelji objasnili priliku, rekla je njihova majka, dr Suzana Nagi, specijalistkinja za zarazne bolesti u Djuku. Mnogo pre pandemije, ona i njen suprug, lekar za hitne slučajeve dr Čarls Gerado, redovno su razgovarali sa devojčicama o sopstvenim istraživačkim projektima.

U prvoj fazi Fajzerove studije, mali broj dece prima različite doze vakcine, jer su naučnici tragali za najboljom dozom za testiranje na nekoliko hiljada dece u sledećoj fazi.

"Zaista verujemo istraživačkom procesu i shvatamo da (deca) mogu dobiti dozu koja uopšte ne deluje, ali može napraviti neželjene efekte", rekla je Nagi, opisujući donošenje odluka s kojima se roditelji suočavaju prilikom prijavljivanja svoje dece.

Ali devetogodišnjaci imaju određeno razumevanje za devastaciju koju čini pandemija i "lepo je učestvovati u nečemu gde se ne radi samo o tebi, već se radi i o učenju", dodala je Nagi "Oni se brinu zbog drugih i mislim da je ovo nešto što ih je zaista, znate, pogodilo".

Za Marisol je jedini deo koji je bio "pomalo nerviajući i zastrašujući" to što je morala prvo da da uzorak krvi.

Sama vakcinacija bila je "zaista laka. Ako samo mirno sedite tokom bodenja, to će biti jednostavno", rekla je.

XS
SM
MD
LG