Linkovi

Polovina odraslih u Britaniji primila prvu dozu vakcine, protesti protiv restrikcija širom Evrope


ARHIVA - Vakcinacija u Britaniji
ARHIVA - Vakcinacija u Britaniji

Više od polovine odraslih osoba u Britaniji primila je najmanje jednu dozu vakcine protiv Kovida 19, čime je ta zemlja postala prva velika svetska ekonomija koja je dostigla taj prag, rekao je u subotu ministar zdravlja Met Henkok.

Britanija je dostigla tu cifru nakon što je dan ranije dato rekordnih 660.276 vakcina, naglasio je Henkok. Britanski premijer Boris Džonson, koji je u petak primio vakcinu kompanije "Astra Zeneka", tvitovao je: "Idemo dalje".

Izrael je lider u imunizaciji populacije, a zatim slede Ujedinjeni Arapski Emirati, Čile i Ujedinjeno Kraljevstvo. Investitori pomno prate koja će ekonomija pokazati prve znake oporavka.

Britanska vlada saopštila je da planira da do sredine aprila da najmanje jednu dozu svim osobama starijim od 50 godina, a do kraja jula svima odraslima. Tokom tog perioda planira da ublaži restrikcije, a narednog meseca je planirano otvaranje radnji, pabova i restorana.

"Vakcina predstavlja uspešnu nacionalnu priču i naš izlaz iz ove pandemije", poručio je Henkok.

U SAD, više od 20 odsto populacije je primilo najmanje jednu dozu vakcine, a u EU manje od desetine.

Evropska unija - gde se sve više strahuje od novog talasa zaraze - pokušava da ubrza vakcinaciju nakon što je najmanje 13 zemalja prošle nedelje privremeno obustavilo upotrebu vakcine Astra Zeneke zbog izveštaja o pojavi krvnih ugrušaka.

Evropska agencija za lekove (EMA) je saopštila da korist od zaštite ljudi od hospitalizacija i smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom nadmašuje moguće rizike od vakcine.

Ubrzana kampanja vakcinacije u Britaniji, koju vodu državna zdravstvena služba, usporiće u aprilu zbog kašnjenja u isporukama i ponovnom tesitranju jedne serije vakcine.

Britanija i Evropska unija takođe se spore u pogledu izvoza vakcina. Brisel je u sredu zapretio da će uvesti zabranu izvoza vakcina u Britaniju, koja iz Evrope uvozi doze kompanije Fajzer.

Protesti protiv restrikcija

U međuvremenu, u Londonu su održani protesti protiv restrikcija na kojima je došlo do okršaja policije sa demonstrantina. Policija je saopštila da je uhapsila 33 osobe, uglavnom zbog kršenja mera na skupu na kojem se okupilo do 10.000 osoba.

Protiv mera za suzbijanje virusa protestovalo se i u Nemačkoj, gde je takođe bilo sukoba sa demonstrantima, a policija je upotrebila vodene topove i palice protiv građana koji su pokušavali da probiju policijske barijere.

Protesti su održani u u drugim zemljama širom Evrope, uključujući Austriju, Finsku, Rumuniju i Švajcarsku.

XS
SM
MD
LG