Linkovi

Astra Zeneka kritikovana da je objavila nepotpune podatke


Prema podacima koje je Astra Zeneka objavila u ponedeljak, vakcina je 79% efikasna u sprečavanju simptomatične bolesti, i 100% u sprečavanju teških oblika i hospitalizacija.

Astra Zeneka će objaviti ažurirane rezultate svog najnovijeg testiranja vakcina za Kovid 19 u roku od 48 sati, nakon što su američki zdravstveni zvaničnici javno kritikovali farmaceutsku kompaniju što je ranije ove nedelje koristila zastarele podatke u svom saopštenju za medije.

Astra Zeneka je saopštila da su rezultati objavljeni u ponedeljak bili zasnovani na slučajevima obrađenim do 17. februara, kako su nalagala pravila studije, i da nastavlja da analizira slučajeve koji su se dogodili od tada. Kompanija je navela da je preliminarna analiza podataka, koja je u toku, konzistentna onome što je objavljeno u izveštaju.

Prethodno je Nacionalni insitut za alergije i infektivne bolesti saopštio da je nadzorni odbor zadužen za bezbednost i tačnost testiranja izrazio zabrinutost da kompanija možda daje "nepotpunu" sliku o efikasnosti vakcine.

"Ovo je verovatno vrlo dobra vakcina", izjavio je doktor Entoni Fauči, savetnik predsednika Džoa Bajdena i direktor Nacionalnog institua za alergije, za program ABC Njuz "Good Morning America".

"Podaci su prilično dobri ali kada su ih uneli u saopštenje za štampu, nisu bili sasvim precizni."

Javne kritike su najnoviji problem za vakcinu, koja je prvo hvaljena kao prekretenica u borbi protiv pandemije koronavirusa, ali su je pratila pitanja o efikasnosti i mogućim neželjenim efektima.

Vrednost deonica Astra Zeneka na berzi u Londonu pala je za 1%.

Prema podacima koje je Astra Zeneka objavila u ponedeljak, vakcina, razvijena u saradnji sa Oksfordskim univerzitetom, je 79% efikasna u sprečavanju simptomatične bolesti, prema velikom istraživanju koje se takođe obavljalo u Čileu i Peruu. Saopšteno je i da je 100% efikasna protiv teških ili kritičnih oblika bolesti i hospitalizacije, te da ne donosi povećani rizik od zgrušavanja krvi.

Nove sumnje o efikasnosti Astra Zenekine vakcine su izražene u trenutku kada počinje da se daje u desetinama zemalja širom sveta, a još se ne zna kada će biti dozvoljena njena upotreba u SAD.

"Ovo je zaista izuzetno. Negativni izveštaji o ovoj vakcini ne prestaju, iako je moja procena da je ona bezbedna i da je primaoci dobro podnose ali je očigledno manje efikasna od dve mRNK vakcine", izjavio je Peter Kremzner sa Univerzitetske bolnice u Tubingenu u Nemačkoj.

Rivalske vakcine Fajzera i Moderne, koje koriste takozvanu mRNK tehnologiju, obe su proizvele stopu efikasnosti od oko 95%, što je daleko iznad praga od 50 odsto, koji su odredili međunarodni regulatori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG