Linkovi

Moderna kaže da je njena vakcina efikasna protiv novih oblika Kovida 19


ARHIVA - Kutije sa vakcinom protiv Kovida-19 kompanije Moderna pripremaju se za isporuku u distribucionom centru u Misisipiju, 20. decembra 2020. (Foto: )
ARHIVA - Kutije sa vakcinom protiv Kovida-19 kompanije Moderna pripremaju se za isporuku u distribucionom centru u Misisipiju, 20. decembra 2020. (Foto: )

Američka farmaceutska kompanija Moderna saopštila je u ponedeljak da njena vakcina protiv Kovida-19 po svemu sudeći proizvodi antitela koja neutrališu virus i kod novih sojeva koronavirusa otkrivenih u Britaniji i Južnoj Africi.

Kompanija je navela da je sprovela studije kako bi proverila da li režim od dve doze njene vakcine štite i od novih oblika virusa koji su do sada otkriveni. Moderna kaže da će nastaviti kliničku strategiju da bi "proaktivno reagovala na pandemiju kako virus nastavlja da evoluira", uključujući testiranje efikasnosti dodatne doze koja pojačava dejstvo njene vakcine za Kovid-19.

Dan ranije američki zdravstveni zvaničnici saopštili su da su pojačali napore da se prati nekoliko novih sojeva Kovida-19 koje su se pojavile dok virus nastavlja da se širi po svetu.

Direktorka američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rošel Valenski izjavila je u intervjuu u nedelju da je plan da se prati "kako novi oblici reaguju na vakcine i druge lekove."

Ona je izjavila da CDC sarađuje sa Nacionalnim institutima za zdravlje, Upravom za hranu i lekove i Pentagonom u praćenju mutacija koronavirusa.

Bela kuća je u nedelju takođe izjavila da se sprema da ograniči ulazak putnika koji nisu američki državljani iz Južne Afrike u SAD, zbog straha od izuzetno zaraznog oblika koronavirusa koji se tamo pojavio.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG