Linkovi

SZO podržala vakcinu Astra Zeneke i njen "ogroman potencijal"


ARHIVA - Imunizacija vakcinom Astra Zeneke u Tbilisiju, u Gruziji (Foto: Rojters/Irakli Gedenidze)
ARHIVA - Imunizacija vakcinom Astra Zeneke u Tbilisiju, u Gruziji (Foto: Rojters/Irakli Gedenidze)

Odbor za bezbednost vakcina Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u petak je saopštio da dostupni podaci o vakcini protiv Kovida 19 kompanije Astra Zeneka ne ukazuju na ukupno povećanje slučajeva zgrušavanja krvi, ali da će nastaviti da prati bilo koja neželjena dejstva. ​

"Korist od upotrebe vakcine protiv Kovida 19 Astra Zeneke (uključujući Covidshield - doze prozivedene u Indiji) i dalje nadmašuje rizike, sa ogromnim potencijalom da spreči infekcije i smanji broj smrtnih slučajeva širom sveta", naveo je u saopštenju globalni savetodavni odbor SZO o bezbednosi vakcina.

Odbor od 12 nezavisnih eksperata, koji se virtuelno sastao u utorak i četvrtak, razmotrio je podatke o bezbednosti iz Evrope, Ujedinjenog Kraljevstva, Indije i globalne baze podataka SZO.

"Dok su veoma retki i jedinstveni slučajevi venske tromboze, kao što je cerebralna venska sinusna tromboza (CVST), takođe prijavljeni posle vakcinacije vakcinom Astra Zeneke u Evropi, nije sugurno da su oni izazvani imunizacijom", ističe se u saopštenju.

Zemlje širom Evrope u petak su nastavile imunizaciju vakcinom Astra Zeneke, dok lideri pokušavaju da uvere građane da je bezbedna nakon privremene obustave njene upotrebe posle izveštaja o pojavi krvnih ugrušaka.

Evropska agencija za lekove (EMA) u četvrtak je saopštila da Astra Zenekina vakcina ne povećava ukupnu pojavu krvnih ugrušaka, mada nije isključila povezanost sa malim brojem slučajeva.

Saopštenje EMA otvorilo je put za niz evropskih zemalja, među kojima su Italija, Francuska i Nemačka, da počnu ponovo da koriste vakcinu.

"Jasno je da je ukidanje suspenzije veliko olakšanje za nas, zato što moramo snažno da ubrzamo vakcinaciju", rekao je doktor Đovani Reza, šef odseka za prevenciju u italijanskom Ministarstvu zdravlja.

Zdravstveni eksperti su izrazili zabrinutost da bi privremena obustava upotrebe vakcine Astra Zeneke, iako kratka, mogla da naruši poverenje u vakcine u trenutku kada mnogi ljudi i dalje oklevaju da je prime, zato je što brzo razvijena.

Prvu dozu vakcine Astra Zeneke u petak je, između ostalih, primio britanski premijer Boris Džonson.

XS
SM
MD
LG