Linkovi

Studija u SAD pokazala da je vakcina Astra Zeneke efikasna 79 odsto


Vakcina Astra Zeneke je 100 odsto efikasna u sprečavanju težih oblika bolesti, pokazuje studija u SAD
Vakcina Astra Zeneke je 100 odsto efikasna u sprečavanju težih oblika bolesti, pokazuje studija u SAD

Vakcina koju su napravili Univerizet Oksford i Astra Zeneka efikasna je 79 odsto u sprečavanju Kovida 19, pokazali su rezultati studije u SAD, Čileu i Peruu, saopštila je kompanija koja je tražila da vakcina bude odobrena i u Americi.

Astra Zeneka je 100 odsto efikasna u sprečavanju teških oblika Kovida i potpuno je bezbedna za upotrebu, saopštio je proizvođač rezultate studije u kojoj je učestvovalo više od 32 hiljade volontera.

Novi podaci mogli bi da uliju sigurnost nakon brige koju su izazvali navodi da Astra Zenekina vakcina izaziva krvne ugruške i da nije bezbedna za upotrebu, što su kasnije demantovali i Svetska zdravstvena organizacija i Evropska medicinska agencija.

Brojne evropske zemlje su najpre obustavile upotrebu te vakcine, da bi potom ponovo krenule da je koriste. Da bi vratili poverenje javnosti u vakcinu, primili su je i pojedini lideri poput britanskog premijera Borisa Džonsona.

Astra Zeneka je saopštila da će nezavisna komisija u SAD ponovo istražiti navode o pojavi krvnih ugrušaka posle vakcine.

Kompanija sa sedištem u Londonu je već potvrdila da je sopstvenom istragom sprovedenom na 21.583 učesnika koji su primili bar jednu dozu vakcine, utvrdila da nema rizika od tromboze .

Astra Zeneka u SAD čeka odobrenje za upotrebu od Upave za hranu i lekove (FDA), za šta će biti potrebno nekoliko nedelja.

XS
SM
MD
LG