Linkovi

SZO: Kolektivni imunitet neće biti postignut u 2021.


ARHIVA - Skoro prazan vagon u podzemnoj železnici u Londonu 5. januara 2021. (Foto: Reuters)
ARHIVA - Skoro prazan vagon u podzemnoj železnici u Londonu 5. januara 2021. (Foto: Reuters)

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozoraba da masovna vakcinacija protiv novog koronavirusa neće dovesti do kolektivnog imuniteta u svetu ove godine.

Vodeći naučnik SZO dr Sumja Svaminatan rekla je novinarima u ponedeljak da treba vremena da se proizvede i distribuira dovoljno doza vakcine da se konačno zaustavi širenje Kovida 19. Doktorka Svaminatan naglasila je potrebu da zemlje nastave sa merama za suzbijanje širenja virusa, kao što su nošenje maski, drušveno distanciranje i pranje ruku.

Istovremeno, farmaceutska kompanija "Moderna" saopštila je da bi njena vakcina protiv Kovida 19 trebalo da pruži imunitet bar na godinu dana.

Prema navodima novinske agencije Rojters, Moderna je to objavila na godišnjoj konferenciji Džej Pi Morgan Heltkera (J.P. Morgan Healthcare) tvrdeći da je uverena da je tehnologija koju je koristila, u kojoj se upotrebljava ribonukleinska kiselina (RNK) pogodna da bi se razvila vakcina zasnovana na novom obliku koronavirusa, koji se pojavio u nekoliko zemalja.

Dr Brus Ajlvord, visoki savetnik SZO, rekao je da se agencija nada da će u februaru početi da snabdeva najsiromašnije zemlje sveta vakcinama protiv Kovida 19, ali je naglasio “mi to ne možemo da uradimo sami”, pozivajući proizvođače vakcina da prioritetizuju isporuke Ustanovi za globlani pristup vakcinama protiv Kovida 19 (COVAX) .

COVAX je udruženi projekat SZO, Koalicije za inovacije u pripremljenosti za epidemije (CEPI) i Gavi, Alijanse za vakcinisanje, organizacije koju su osnovali Bil i Melinda Gejts, kako bi se vakcinisala deca u najsiromašnijim zemljama na svetu.


U SAD, prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), zaključno sa ponedeljkom ujutro, skoro 9 miliona Amerikanaca primilo je prvu dozu vakcine protiv Kovida 19. To je manje od jedne trećine ukupnog broja doza vakcine, koje je američka vlada poslala saveznim državama, što samo potvrđuje veoma sporu distribuciju u svim delovima zemlje, za šta stručnjaci krive nedostatak nacionalne strategije i sistema za distribuciju na nacionalnom nivou.

CDC je u ponedeljak takođe saopštio da je najmanje 72 slučaja više zaraznog novog oblika koronavirusa, koji je prvo identifikovan u Velikoj Britaniji, otkriveno u 10 američkih država. Kalifornija ima najviše registrovanih slučajeva - 32, Florida je druga sa 22, dok su ostali slučajevi zabeleženi u Koloradu, Konektikatu, Džordžiji, Indijani, Minnesoti, državi Njujork, Pensilvaniji i Teksasu.

Britanska varijanta jedna je od tri koje su mutirale od originalnog novog koronavirusa, a treća je tek nedavno otkrivena u Japanu, kod putnika iz Brazila. Brazilska varijanta razlikuje se od britanske i južnoafričke, ali sve tri imaju zajedničku mutaciju.

I dok sva tri nova oblika predstavljaju razlog za zabrinutost, naučnici naglašavaju da nisu neočekivana pojava. Koronavirus je - otkad je otkriven - napravio hiljade malih modifikacija, tvrde istraživači.

Kralj Malezije proglasio je vanredno stanje u zemlji u sklopu napora da se suzbije povećanje broja infekcija novim koronavirusom.

Kraljevska palata saopštila je da je kralj Sultan Abdulah Sultan Ahmad Šah izdao dekret posle susreta sa premijerom Muhjidinom Jasinom. Premijer je u ponedeljak naredio dvonedeljno zatvaranje Kuala Lumpura, glavnog grada Malezije, i pet država koje ga okružuju, s obzirom da je ukupan broj slučajava dostigao 138.000, uključujući 555 smrti, dok je broj dnevnih slučajeva zaraze poslednjih nedelja porastao na znatno iznad 2.000.

A Novi Zeland će zahtevatai da putnici koji dolaze iz inostranstva pokažu dokaz da su testirani negativni na Kovid pre nego što se ukrcaju na let za tu zemlju. Izuzeti iz tog pravila biće putnici iz Australije, sa Antarktika i iz nekih ostrvskih zemalja u Pacifiku.

Do sada je na svetu zabeležen skoro 91 milion slučajeva zaraze koronavirusom, preminulo je više od 1,9 miliona ljudi. Na vrhu liste zemalja u obe kategorije nalaze se SAD sa 22,6 milona infekcija i više od 376 hiljada smrtnih slučajeva. Indija druga po broju slučajeva zaraze sa više od 10,4 miliona slučajeva, ispred Brazila, u kojem je obolelo 8,1 milion ljudi. Kada je reč o umrlima, Brazil je drugi sa više od 203 hiljade preminulih, dok je u Indiji od koronavirusa stradalo više od 151 hiljade ljudi.

XS
SM
MD
LG