Linkovi

"Fajzer" počeo probnu distribuciju vakcine u četiri američke države


ARHIVA - Vakcinu koju zajednički razvijaju "Fajzer" i "Bajontek" prate izazovi skladištenja i distribucije jer je potrebno da bude čuvana na temperaturi od minus 70 stepeni - znatno ispod standarda za druge vakcine (Foto: Reuters/Dado Ruvić)
ARHIVA - Vakcinu koju zajednički razvijaju "Fajzer" i "Bajontek" prate izazovi skladištenja i distribucije jer je potrebno da bude čuvana na temperaturi od minus 70 stepeni - znatno ispod standarda za druge vakcine (Foto: Reuters/Dado Ruvić)

Farmaceutska kompanija "Fajzer" otpočela je isporuke eksperimentalne vakcine protiv Kovida 19 u četiri američke države.

Probne isporuke obuhvataju države Rod Ajlend, Teksas, Nju Meksiko i Tenesi. Kriterijumi su, između ostalog, bili razlike u teritorijalnoj veličini, raznolikost populacije, infrastruktura potrebna za imunizaciju, kao i različlite mogućnost da se do pojedinaca dopre u urbanim i ruralnim okruženjima.

Nadamo se da će učinak ove probne raspodele poslužiti kao model ostalim državama SAD i drugim zemljama - dok se pripremaju za sprovođenje efikasnih programa koji uključuju vakcinu protiv Kovida 19”, saopštio je “Fajzer”.

Vakcinu koju zajednički razvijaju "Fajzer" i "Bajontek" prate izazovi skladištenja i distribucije, jer je potrebno da bude čuvana na temperaturi od minus 70 stepeni - znatno ispod standarda za druge vakcine.

U saopštenju “Fajzera” je ukazano da stanovnici tih država doze vakcina neće dobiti ranije, niti će biti bilo kakvih drugih razlika, u odnosu na ostale američke građane.

Takođe, ta farmaceutska kompanija očekuje da će raspolagati sa dovoljno podataka o efikasnosti i bezbednosti vakcine iz kasnije faze istraživanja do druge polovine novembra - pre nego što podnese zahtev za odobravanje njene hitne upotrebe.

“Fajzer” i partnerska kompanija “Bajontek” sklopili su sa američkim vlastima ugovor vredan 1,95 milijardi dolara o isporuci 100 miliona doza vakcina. Prema sporazumu dve strane – broj doza može se povećati do 500 miliona doza.

U međuvremenu, biotehnološka kompanija “Moderna” u ponedeljak je objavila da je vakcina koju razvija, u skoro 95 odsto slučajeva uspešna u sprečavanju Kovida 19. To je zasnovano na podacima dobijenim u kasnoj fazi istraživanja vakcine protiv koronavirusa koje sprovodi ta kompanija.

Probne vakcine koje razvijaju obe kompanije zasnivaju se na novoj tehnologiji kojom koriste ribonukleinsku kiselinu za aktiviranje imunog sistema u borbi protiv virusa.

XS
SM
MD
LG