Linkovi

Prva vakcinacija protiv Kovida 19 u SAD moguća sredinom decembra


Ilistracija za vakcinu protiv Kovida 19 kompanije Fajzer i nemačkog partnera "Bajonteka", (Foto: JUSTIN TALLIS / AFP)
Ilistracija za vakcinu protiv Kovida 19 kompanije Fajzer i nemačkog partnera "Bajonteka", (Foto: JUSTIN TALLIS / AFP)

Šef američkog programa za brzi razvoj vakcine protiv koronavirusa, doktor Moncef Slaui, rekao je da bi prva vakcinacija u Sjedinjenim Državama mogla da počne 12. decembra, prenosi AP.

Savetodavni odbor Uprave za hranu i lekove (FDA) trebalo bi da na sastanku 10. decembra razmotri zahtev Fajzera da se odobri hitna upotreba vakcine te kompanije protiv Kovida 19.

Fajzer i njegov njemački partner "Bajontek" nedavno su saopštili da je, prema kliničkim ispitivanjima, njihova vakcina 95 odsto delotvorna u sprečavanju blagih do teških slučajeva zaraze koronavirusom.

Slaui je za kablovsku mrežu CNN rekao je da se planira isporuka vakcina američkim državama u roku od 24 sata od očekivane pozitivne odluke uprave.

Dodao je da očekuje da vakcinacija počne drugog dana od odobrenja hitne upotrebe vakcine, 12. decembra, a da će vakcine biti isporučene na osnovu broja stanovnika svake države. Države odlučuju ko će prvo dobiti vakcinu, ali preporuka je da to budu zdravstveni radnici i stariji.

Fajzer očekuje da će imati dovoljno doza za zaštitu 25 miliona ljudi do kraja godine.

Broj slučajeva koronavirusa u Americi premašio je 12 miliona, a prvi put je za manje od nedelju dana porastao za više od milion. U bolnicama širom zemlje je rekordan broj obolelih od Kovida 19 koji je odneo najmanje 255.000 života u Americi, prenosi Rojters.

"Suočavamo se sa veoma teškim talasom koronavirusa širom SAD i globalno", rekao je za NBC vodeći američki ekspert za zarazne bolesti doktor Entoni Fauči.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG