Linkovi

Britanija prva na svetu odobrila Fajzer/Bajontek vakcinu za upotrebu


Vakcine protiv Kovida 19 koje su napravile kompanije Fajzer i Bajontek (Foto: AFP/Justin Tallis)
Vakcine protiv Kovida 19 koje su napravile kompanije Fajzer i Bajontek (Foto: AFP/Justin Tallis)

Velika Britanija je prva zemlja na svetu koja je odobrila vakcinu protiv Kovida 19 za upotrebu. Zeleno svetlo dobila je vakcina proizvođača Fajzer/Bajontek i trebalo bi da bude u upotrebi od naredne nedelje.

"Vlada je prihvatila preporuku nezavisne regulatorne Agencije za lekove i zdravstvenu zaštitu, da se za upotrebu odobri Fajzer/Bajontek vakcina protiv Kovida 19", saopšteno je iz vlade.

"Vakcina će biti dostupna širom Ujedinjenog kraljevstva od sledeće nedelje".

Britanski komitet za vakcinaciju će odlučiti koje su prioritetne grupe za vakcinaciju, a među njima su svakako zdravstveni radnici, štićenici domova za stare i stariji ljudi koji su podložniji bolesti.

Fajzer/Bajontek, kao i američka Moderna su ranije objavili da su njihove vakcine efikasne u više od 90 odsto slučajeva, što je neočekivano veliki procenat.

Fajzer je saopštio da je odluka Britanije istorijski momenat u borbi protiv koronavirusa.

"Ovo odobrenje je cilj kojem smo težili od momenta kada smo prvi put rekli da će nauka pobediti. Čestitamo britanskoj agenciji zbog toga što je brzo delala u nameri da zaštiti građane", rekao je izvršni direktor Fajzera Albert Burla.

Fajzerova vakcina čeka na odobrenje i u SAD.

Britanski sekretar za zdravstvo Met Henok najavio je da će program vakcinacije početi sledeće nedelje i da su bolnice spremne za vakcinu.

XS
SM
MD
LG