Linkovi

"Fajzer": Probna vakcina protiv Kovida efikasna u 95 odsto slučajeva


“Fajzer” očekuje da Odbor za vakcine američke Uprave za hranu i lekove razmotri rezultate njihovih kliničkih istraživanja na javnom skupu koji bi trebalo da bude održan u decembru (Foto: Reuters/Dado Ruvić)
“Fajzer” očekuje da Odbor za vakcine američke Uprave za hranu i lekove razmotri rezultate njihovih kliničkih istraživanja na javnom skupu koji bi trebalo da bude održan u decembru (Foto: Reuters/Dado Ruvić)

Rezultati kliničkih ispitivanja probne vakcine protiv Kovida 19 farmaceutske kompanije “Fajzer” pokazali su njenu efikasnost u 95 odsto slučajeva, saopštio je taj proizvođač medikamenata.

To je otvorilo put da u roku od nekoliko dana zatraži odobrenje za upotrebu, ukazala je farmaceutska kompanija, izveštava agencija Rojters.

Nastavljamo da se krećemo brzinom kojom napreduje nauka i svesni smo značaja svakog dana koji prolazi na putu do autorizacije”, rekao je Albert Burla (Albert Bourla) – izvršni direktor “Fajzera”.

Kompanija “Fajzer” saopštila je da očekuje da Odbor za vakcine američke Uprave za hranu i lekove razmotri rezultate njihovih kliničkih istraživanja na javnom skupu koji bi trebalo da bude održan u decembru.

Podaci su veoma uverljivi. Deluje da je vakcina pravi kandidat”, navodi Jan Džouns profesor virusologije na Univerzitetu u Ridingu.

Rezultati analiza finalne faze kliničkih ispitivanja objavljeni su nedelju dana pošto je obelodanjeno da je u ranoj fazi istraživanja utvrđeno da je vakcina bila efikasna u više od 90 odsto slučajeva.

“Fajzer” je ukazao da je efikasnost vakcine konzistentna kod različitih starosnih grupa i etničkih grupa što, kako smatraju, znači da se vakcinacija može sprovesti širom sveta.

Podaci, koje je objavila ta kompanija, ukazuju da je efikasnost kod starijih od 65 godina koji su najugroženiji virusom, bila veća od 94 procenata.

To su dokazi koji su potrebni da bi bili zaštićeni najugroženiji građani”, podvukao je Endrju Hil farmakološki stručnjak na Univerzitetu u Liverpulu.

Američka farmaceutska korporacija navodi da se vakcina, koja se prima u dve doze, dobro podnosi i da neželjeni efekti, uglavnom blagi, brzo prolaze.

Umor je bio najčešći neželjeni efekat koji su prijaviljivali dobrovoljni primaoci “Fajzerove” probne vakcine.

"3,8 odsto učesnika osetilo je umor pošto su primili drugu dozu u finalnoj fazi kliničkih istraživanja", objavio je ta kompanija.

Inače, "Fajzer" je nedavno otpočeo isporuku eksperimentalne vakcine protiv Kovida 19 u četiri američke države.

Probne isporuke obuhvataju države Rod Ajlend, Teksas, Nju Meksiko i Tenesi. Kriterijumi su, između ostalog, bili razlike u teritorijalnoj veličini, raznolikost populacije, infrastruktura potrebna za imunizaciju, kao i različlite mogućnost da se do pojedinaca dopre u urbanim i ruralnim okruženjima.

Vakcinu koju zajednički razvijaju "Fajzer" i "Bajontek" prate izazovi skladištenja i distribucije, jer je potrebno da bude čuvana na temperaturi od minus 70 stepeni - znatno ispod standarda za druge vakcine.

XS
SM
MD
LG