Linkovi

Probna vakcina "Astra Zeneke" efkasna u oko 90 odsto slučajeva sprečavanja Kovida 19


Britanski proizvođač najavio je da će do kraja 2020. proizvesti 200 miliona doza – što je za oko četiri puta više od konkurenta “Fajzera”. Istovremeno, kompanija je najavila da bi sedamsto miliona doza moglo biti spremno do aprila 2021. (Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration)
Britanski proizvođač najavio je da će do kraja 2020. proizvesti 200 miliona doza – što je za oko četiri puta više od konkurenta “Fajzera”. Istovremeno, kompanija je najavila da bi sedamsto miliona doza moglo biti spremno do aprila 2021. (Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration)

Farmaceutska kompanija “Astra Zeneka” saopštila je da bi vakcina protiv koronavirusa koju razvija mogla biti efikasna u oko 90 odsto slučajeva. Reč je o vakcini čija je proizvodnja jeftinija i lakše se distrubuira od vakcina koje razvijaju druge svetske kompanije, javila je agencija Rojters.

Britanski proizvođač najavio je da će do kraja 2020. proizvesti 200 miliona doza – što je za oko četiri puta više od konkurenta “Fajzera”. Istovremeno, kompanija je najavila da bi sedamsto miliona doza moglo biti spremno do aprila 2021. godine.

To znači da imamo vakcinu za svet“, rekao je Endrju Polard, direktor Grupe za vakcinu Univerziteta u Oksfordu – koja je razvijala.

Vakcina je bila efikasna u 90 odsto slučajeva u sprečavanju Kovida 19 tokom kliničkih ispitivanja – u tretmanu koji se sastojao iz dve faze: prvo je dobrovoljcima davana polovina doze vakcine, da bi posle mesec dana primili čitavu dozu.

Tokom kliničkih istraživanja sprovedenih u Britaniji i Brazilu nisu zabeleženi ozbiljni izazovi u vezi sa sigurnošću i efikasnošću vakcine, saopštila je “Astra Zeneka”.

Probna vakcina “Astra Zeneke” zasnovana je na modifikovanoj verziji virusa prehlade od kog su obolele šimpanze. Sadrži uputstva na osnovu kojih se čelije bore protiv ciljane bolesti – odnosno koronavirusa.

Reč je o tradicionalnom pristupu u kliničkim istraživanjima “Astra Zeneke” koji se razlikuje od puta kojim su išli “Fajzer” i “Moderna” koristeći se u radu modelima ribonukelinske kiseline.

Procenjuje se da će te vakcine koštati svega nekoliko dolara po komadu – što je delić projektovane jedinične cene kompanija “Fajzer” i “Moderna” koje za proizvodnju koriste napredniju tehnologiju.

Takođe, vakcina “Astra Zeneke” može se skladištiti i transportovati na višim temperaturama u poređenju sa konkurentskim proizvodima koje je potrebno čuvati na -70 Celzijusovih što bi, kako se smatra, olakšalo distribuciju – posebno u siromašnijim državama.

Raspodela će u najvećoj meri biti sprovedena u januaru, februaru i martu. I nadamo se da bi posle Uskrsa stvari donekle mogle da se vrate u normalu. Značajna prednost ove vakcine je što može biti skladištena na temperature od dva do osam stepeni Celzijusovih”, rekao je Met Henkok, britanski sekretar za zdravstvo, čija je Vlada dogovorila nabavku stotinu miliona doza kojim planira da tretira 67 miliona građana.

Naučnici su, međutim, upozorili da bi probna vakcina koju je proizvela “Astra Zeneka” bila manje efikasna od proizvoda drugih kompanija – koje su sprečile oboljevanje od Kovida 19 u oko 95 odsto slučajeva – prema podacima iz njihovih preliminarnih kliničkih istraživanja.

“Astra Zeneka”, jedna od najuspešnijih britanskih kompanija, planira da se obrati državama širom sveta u nameri dsa odobre nabavku i distribuciju vakcine koju je proizvela.

Takođe, od Svetske zdravstvene organizacije namerava da zatraži hitno odobrenje kako bi što pre postala dostupna u zemljama čiji građani su manje platežne moći. Uz to u planu je i objava konačnih rezultata kliničkih testova u relevantnom svetskom medicinskom časopisu.

XS
SM
MD
LG