Linkovi

Zdravstveni radnici i štićenici domova mogli bi biti prvi primaoci vakcina u Americi


Američke zdravstvene vlasti razmatraće mogućnost da se prvi primaoci vakcine protiv koronavirusa budu radnici u zdravstvu i štićenici ustanova koje pružaju negu (Foto: AFP/Joel Saget)
Američke zdravstvene vlasti razmatraće mogućnost da se prvi primaoci vakcine protiv koronavirusa budu radnici u zdravstvu i štićenici ustanova koje pružaju negu (Foto: AFP/Joel Saget)

Američke zdravstvene vlasti razmatraće mogućnost da prvi primaoci vakcine protiv koronavirusa budu radnici u zdravstvu i štićenici ustanova koje pružaju negu.

Odbor za imunizaciju Centara za kontrolu bolesti i zaraza (CDC) trebalo bi u utorak da podrži preporuku po kojoj će to biti prve dve kategorije građana kojima će biti dopremljene zalihe vakcina, izjavila je portparolka CDC-a - objavila je agencija Rojters.

Na sastanku, čije je održavanje u petak najavio Odbor za imunizaciju američkih Centara za kontrolu bolesti i zaraza (CDC), očekuje se da bi Uprava za hranu i lekove (FDA) mogla biti blizu odluke o odobrenju distribucije vakcine za kategorije građana za koje je procenjeno da su najranjive.

Američka aviokompanija Junajted erlajns čarter letovima je otpočela transportovanje vakcine koju su razvojali “Fajzer” i “Bajontek” kako bi bila obezbeđena brza distribucija kada njena upotreba bude odobrena, informacije su obaveštenog izvora, izvestio je Rojters.

Relativno optimistične vesti o vakcini stižu u trenutku kada sve više država u Americi ponovo pooštravaju antipandemijske mere kako bi suzbile širenje koronavirusa.

Zdravstveni zvaničnici Okruga Los Anđelesa u petak su zabranili sva javna i privatna okupljanja na period od najmanje tri nedelje i od građana zatražili da u svojim domovina provode što je moguće više vremena.

Iz odluke su, međutim, izuzete verske službe i protesti – a kao razlog je navedena zaštita ustavnih prava. Razlog za to je ovonedeljna presuda Vrhovng suda kojom je u državi Njujork odbačena odluka o zabrani okupljanja u verskim objektima.

Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauser objavila je da se novouvedene restrikcije u tom gradu odnose i na verske službe u zatvorenim objektima u kojima je broj učesnika odlukom tamošnjih vlasti sa 100 – smanjen na 50 učesnika.

Građani, koji poslednjih osam meseci žive pod restriktivnim merama, započeli su prazničnu sezonu uz apele da ostanu kod kuće, izbegnu okupljanja i uzdrže se od božićne kupovine.

Međutim, tik uoči Dana zahvalnosti – jednog od najznačajnijih američkih praznika, više od million građana putovalo je i boravilo na aerodromima širom zemlje. Uprava za bezbednost saobraćaja saopštila je da se radi o najvećem broju ljudi od početka pandemije.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins – u Sjedinjenim Državama je od koronavirusa obolelo više od trinaest miliona ljudi. Od posledica te bolesti preminulo je skoro 250.000 ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG