Linkovi

Beloruska opozicionarka privedena na granici sa Ukrajinom


Jedna od liderki opozicije u Belorusiji Marija Kolesnikova na protestu u Minsku
Jedna od liderki opozicije u Belorusiji Marija Kolesnikova na protestu u Minsku

Jedna od liderki opozicije u Belorusiji Marija Kolesnikova, čiji je nestanak prijavljen u ponedeljak, privedena je na granici Belorusije i Ukrajine pošto je navodno sprečila da je beloruski zvaničnici deportuju iz zemlje.

Ukrajinska novinska agencija Interfaks saopštila je da je Kolesnikova na granici sa Ukrajinom pocepala svoj pasoš, kako je ukrajinski graničari ne bi pustili da uđe u zemlju.

Portparol beloruske granične službe Anton Bičkovski rekao je da je Kolesnikova privedena i da ne može da kaže gde se tačno nalazi, ali da je privedena.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko napisao je na Fejsbuku da je Kolesnikova uspešno sprečila da je "prisilnu deportaciju iz svoje zemlje".

Nije poznato šta se događalo sa beloruskom opozicionarkom u protekla 24 časa, pošto su njeni saradnici prijavili da su je u Minsku oteli maskirani muškarci.

Druga dvojica opozicionara koja su takođe nestala u isto vreme, Anton Rodnenkov i Ivan Kravcov ušli su u Ukrajinu u utorak ujutru, saopštila je tamošnja granična služba.

Privođenjem Kolesnikove i hapšenjem ili pretnjama drugim članovima opozicije, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko pokušava da razbije proteste koji su izbili nakon predsedničkih izbora i traju već nedeljama.

Svetlana Tihanovskaja, liderka opozicije koja je pobegla iz zemlje u Litvaniju, tvrdi da su izbori pokradeni i da Lukašenko vodi "nelegitmni režim".

"Lukašenko nema legitimitet kao predsednik ove zemlje, više ne predstavlja Belorusiju", rekla je Tihanovskaja.

Aleksandar Lukašenko se suočava sa najvećim izazovom tokom svoje 26-godišnje vladavine i negira da su izbori pokradeni.

Ruski predsednik Vladimir Putin ga je podržao i rekao da će, ako bude potrebe, poslati rusku policiju kao podršku beloruskoj koja se sukobljava sa demonstrantima.

Diplomatski izvori su preneli Rojtersu da EU priprema sankcije protiv 31 zvaničnika Belorusije zbog izbora i nasilja koje je usledilo.

XS
SM
MD
LG