Linkovi

Tri koalicije potpisale sporazum: Nova vlada će jačati odnose sa NATO, neće pokretati pitanje nezavisnosti Kosova


Arjiva - Zdravko Krivokapić (levo, Za budućnost Crne Gore), Aleksa Bečić (Mir je naša nacija, u sredini) i Dritan Abazović (desno, Crno na bijelo) (Foto: RTCG.me)
Arjiva - Zdravko Krivokapić (levo, Za budućnost Crne Gore), Aleksa Bečić (Mir je naša nacija, u sredini) i Dritan Abazović (desno, Crno na bijelo) (Foto: RTCG.me)

PODGORICA - Nosioci tri liste koje su na parlamentarnim izborima osvojile većinu glasova, Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, potpisali su u srijedu sporazum kojim su se, pored ostalog, obavezali da nova vlada neće pokretati pitanje nezavisnosti Kosova, kao i da će ojačati saradnju sa NATO-om i ubrzati reforme za članstvo u EU.

Trojica lidera obavezali su se da će nova vlada poštovati Ustav i shodno tome neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmjene državne zastave, grba i himne Crne Gore.

U Sporazumu se navodi da će nova demokratska vlada u Crnoj Gori "odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela, ojačati i unaprijediti saradnju s NATO-om i brzo, u potpunosti i predano sprovesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u EU".

"Da će nova demokratska vlada u potpunosti depolitizovati ključne vladine institucije s ciljem obezbjeđenja beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije", piše u sporazumu.

Nova vlada neće sprovoditi revanšizam na političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, usvojiće i revidirati sve zakone u skladu s evropskim standardima s ciljem što brže integracije Crne Gore u EU i omogućiće manjinskim strankama učešće u vladi bez obzira imaju li parlamentarni status ili ne, dogovorili su lideri koalicija "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo".

"Ovo nije bilo pitanje referenduma koje je DPS htio da prikaže, već je pitanje druge stavke a to je borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koja je evidentna na svakom koraku. Daje nadu da mi kao nova vlast to možemo da promijenimo", rekao je lifer koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić nakon potpisivanja sporazuma.

Lider koalicije Mir je naša nacija, Aleksa Bečić, rekao je da je sporazum najbolji odgovor na sve pokušaja podmetanja, manipulacija, stvaranja tenzija i podjela.

"On je potvrda da će nova demokratska vlast biti proevropska, prozapadna, procrnogorska, prograđanska. Spremna da služi Crnoj Gori i njenim građanima. Nema promjene, već samo jačanja spoljnopolitičkog puta Crne Gore", rekao je Bečić.

Lider koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović rekao je da buduća vlada mora da se posveti ekonomskom stanju u državi i ocijenio da je "čekaju veliki ekonomski i socijalni izazovi, nagomilani problemi, prazna kasa, borba protiv korupcije i kriminala".

"Buduća vlada ima zadatak da se najviše posveti tim pitanjima. Sa ovim umire svaka manipulacija DPS-a, svaki pokušaj analitičara, manipulacija. Odlučni smo da sprovedemo pomirenje i bavimo se pitanjima koja najviše opterećuju građane Crne Gore", rekao je Dritan Abazović na konferenciji sa medije u Podgorici.

XS
SM
MD
LG