Linkovi

Lideri tri koalicije usaglasili principe za novu vlast, pozvali pristalice da slave u kućama


S leva: Zdravko Krivokapić (Za budućnost Crne Gore), Aleksa Bečić (Mir je naša nacija) i Dritan Abazović (Crno na bijelo) (Foto: RTCG.me)
S leva: Zdravko Krivokapić (Za budućnost Crne Gore), Aleksa Bečić (Mir je naša nacija) i Dritan Abazović (Crno na bijelo) (Foto: RTCG.me)

PODGORICA - Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, lideri koalicija „Za budućnost Crne Gore“, „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“ koje zajedno imaju većinu u novom sazivu parlamenta, saopštili su da su veoma brzo usaglasili nekoliko principa na kojima će počivati buduća vlast.

Prvi princip koji je usaglašen je da će “nova, demokratska vlast, odgovorno sprovoditi sve međunarodno preuzete obaveze”.

"Drugo, da će nova demokratska vlast realizovati sve neophodne reforme kako bi Crna Gora u najkraćem mogućem roku pristupila Evropskoj uniji", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Trojica lidera su rekli i da će nova, demokratska vlast, biti ekspertska, konstituisana od kadrova koji su stručnjaci iz konkretnih oblasti bez obzira na njihovu političku, vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu osobenost”.

"Četvrto, nova vlast će u potpunosti biti posvećena poštovanju Ustava i primjeni zakona, uz izmjene, dopune i reviziju svih diskriminatorskih zakonskih i podzakonskih akata, uključujući i Zakon o slobodi vjeroispovijesti", piše u zajedničkom saopštenju.

Oni su ponovili poziv partijama koje predstavljaju manjine, navodeći da “pružaju ruke predstavnicima manjinskih naroda sa željom da zajednički grade ljepšu i prosperitetniju budućnost Crne Gore”.

Poziv pristalicama da slave u kućama

Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić, pozvali su građane koji slave na ulicama širom Crne Gore da se vrate svojim kućama, i u njima nastave slavlje.

"Zbog provjerenih informacija da značajan broj plaćenih provokatora pokušava da izazove incidente i nemile događaje, kako u Podgorici tako i u drugim gradovima Crne Gore, pozivamo građane da se vrate svojim kućama i u njima nastave slavlje”, poručio je Krivokapić.

Pristalice opozicije slave ispred Hrama Hristovog vaskrsnuća u Podgorici, 31. avgusta 2020.
Pristalice opozicije slave ispred Hrama Hristovog vaskrsnuća u Podgorici, 31. avgusta 2020.

On je saopštio na Fejsbuk stranici te koalicije da “ne smijemo dozvoliti bilo kakav izgovor odlazećem režimu da opovrgne neporecive rezultate izbora i narodnu volju".

Lider koalicije "Mir je naša nacija" Aleksa Bečić takođe je pozvao građane da ne nasijedaju na provokacije i u svojim domaćinstvima slave pobjedu.

Pristalice opozicije počele su u 19 sati proslavu pobjede ispred Sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog u Podgorici. Noseći zastave Crne Gore i Srbije, pristalice opozicije su automobilskim sirenama i uzvicima “Ne damo svetinje”, “Ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora, Milo lopove” obilježile istorijski rezultat opozicije nakon 30-godišnje vladavine Đukanovićevog DPS-a.

Mediji: Nekoliko povrijeđenih u tuči pristalica vlasti i opozicije

Crnogorski mediji javljaju da je večeras u jednom podgoričkom kvartu došlo do fizičkog obračuna pristalica DPS-a i opozicionih partija, u kojem je navodno povrijeđeno nekoliko osoba.

Prema navodima dnvenika Vijesti, teži incident spriječila je policija koja ih je razdvojila kordonom, a jedan muškarac je navodno ostao da leži na ulici, dok se na licu mjesta nalaze dvoja kola hitne pomoći.

Portal RTCG preneo je da je u tuči nekoliko mlađih osoba došlo je i do gađanja kamenjem, kao i da je policija ubrzo stigla i uspostavila red i mir.

Prema izvoru Antene M, do fizičkog obračuna je došlo kada su građani koji su nosili crnogorske zastave zapjevali vođi Božićne pobune 1919. Krstu Popoviću, nakon čega su naišli građani sa srpskim zastavama koji slave izborni rezultat opozicije.

DPS poziva na zaštitu reda, napadnuta ekipa RTCG

Demokratska partija socijalista pozvala je nadležne organe da u skladu
sa svojim ustavnim dužnostima zaštite red i mir, navodeći da “za svaku
posljedicu koju ovi huligani budu proizveli, direktno ćemo tražiti
krivca u redovima njihovih političkih lidera”.

"Pristalice opozicije, pretežno koalicije stranaka okupljene oko Demokratskog fronta, organizovali su u više crnogorskih gradova okupljanja kojima se na agresivan način, provociranjem građana - čak i novinara - uzvikivanjem nacionalističkih parola, vrijeđanjem crnogorskih institucija, provociranjem policijskih funkcionera, korišćenjem stranih zastava, blokadom ulica, pokušavali ugroziti građanski mir u Crnoj Gori i isprovocirati na reakciju građane drugačijeg političkog opredjeljenja", rekao je portparol DPS-a Miloš
Nikolić.


Nikolić je najavio da će o svim incidentima obavijestiti Posmatračku
misiju OEBS-a i druge međunarodne partnere.

"U toku današnjeg dana huligani su nasrtali na pripadnike bošnjačko-muslimanskog stanovništva i oštetili njihove objekte u Pljevljima. U
nekoliko navrata upadali su u opštinske stranačke prostorije DPS,
uništavali imovinu",
istakao je Nikolić, navodeći da DPS “uvijek
poštuje demokratsku volju građana”.

On je rekao da “divljaštvo, huliganstvo, i nasrtanje na imovinu političkih neistomišljenika i pripadnika druge vjere i blokiranje ulica i gradova ne mogu da prođu u građanskoj Crnoj Gori, dok mi vršimo vlast”.

RTCG je javila da je u centru Podgorice napadnuta ekipa te televizije
kada se vraćala sa radnog zadatka, pri čemu je oštećeno njihovo
reportažno vozilo.

Izbori u Crnoj Gori: Sedam poslanika manje za DPS, dobar rezultat opozicije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

XS
SM
MD
LG