Linkovi

Rajnke: Čestitamo Crnoj Gori na mirnim izborima


Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka SAD u Crnoj Gori
Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka SAD u Crnoj Gori

Američka ambasada u Podgorici čestitala je gradjanima Crne Gore na mirnim izborima sa čak 76 odsto izlaznosti, uprkos koronavirusu.

Sjedinjene Države pozdravile su ocjene misije OEBS-ODIHR o parlametarnim izborima, navodeći da su “izbori primjer demokratije”.

“Počastvovana sam što sam odigrala ulogu u posmatranju demokratskih procesa u Crnoj Gori juče kao dio aktivnosti ambasade SAD u posmatranju izbora”, navela je američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke u saopštenju Ambasade SAD na Tviteru.

Ona je rekla da je američka vlada, “kao prijatelj, partner i saveznik Crne Gore”, podržala ENEMO posmatračku misiju.

Ranije danas, Državna izborna komisija Crne Gore objavila je rezultate parlamentarnih izbora na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova, prema kojima je Demokratska partija socijalista osvojila 35,06 odsto, odnosno 143.548 glasova, a koalicija Za budućnost Crne Gore 32,55 odsto ili 133.267.

Na nedjeljnim izborima glasalo je 76,65 odsto upisanih birača, odnosno njih 413.954, od čega je bilo 409.451 važećih glasačkih listića.

Bilčik: Nadam se da će nova vlast zadržati fokus na evropskoj budućnosti

Šef delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik saopštio je da se nada da će novi parlament i nova vlada zadržati strateški fokus na evropskoj budućnosti Crne Gore, te da će ubrzati proces reformi i pokazati snažnu posvećenost proevropskim vrijednostima, prenosi RTCG.

"Glasanje na dan izbora tokom pandemije zahtijevalo je pridržavanje zdravstvenih preporuka. Crna Gora je uspjela da sprovede konkurentne izbore u ovim teškim vremenima i želio bih da pozdravim i građane i crnogorske vlasti što su odgovorno preuzele svoje uloge", naveo je on i dodao da je izlaznost od preko 76 odsto bila “impresivna”.

Bilčik je saopštio da su poslanici u Evropskom parlamentu pomno pratili predizborni ciklus, kampanju i izborni dan, te da će sačekati objavljivanje konačnog, sveobuhvatnog izveštaja misije za posmatranje izbora OEBS-a / ODIHR-a.

Prema njegovoj ocjeni, “građani Crne Gore juče učestvovali na jednim od najvažnijih izbora od osamostaljenja države 2006. godine”.

"Građani su tražili političke promjene. Stoga se snažno nadamo da će novi parlament i nova vlada zadržati strateški fokus na evropskoj budućnosti Crne Gore i ubrzati odgovarajući proces reformi, pokazujući tako u političkoj praksi snažnu posvećenost proevropskim vrijednostima", istakao je on.

On je rekao da Crna Gora, kao vodeća u pregovorima o pristupanju EU, mora da ubrza reforme, navodeći da se raduje "saradnji sa poslanicima crnogorskog parlamenta i pružanju podrške Crnoj Gori na njenom evropskom putu".

XS
SM
MD
LG