Linkovi

Rajnke: SAD solidarne sa crnogorskim muslimanima, osuđujemo napade


Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka SAD u Crnoj Gori
Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka SAD u Crnoj Gori

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, sastala se u petak sa reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifatom Fejzićom, kako bi potvrdila solidarnost SAD sa muslimanima u Crnoj Gori i osudu nedavnih napada, saopštila je na Tviteru Ambasada SAD u Crnoj Gori.

"Multikulturalnu Crnu Goru kojoj se divim definišu poštovanje ljudskih prava i prava manjina, i ona je garant sigurnosti i blagostanja svih svojih građana", poručila je američka ambasadorka.

Nepoznati počinioci polomili su u noći između utorka i srijede stakla na vratima prostorija Islamske zajednice u Pljevljima na sjeveru Crne Gore, a na nekoliko objekata u tom gradu osvanuli su grafiti koji pozivaju pljevaljske muslimane na iseljavanje.

Policija je ranije saopštila da preduzima mjere i radnje na identifikaciji izvršilaca kriminalnog napada na objekte Islamske zajednice u Pljevljima, te da će “o ishodu preduzetih radnji u odnosu na ovaj nemili događaj blagovoremeno obavijestiti javnost”.

“Uprava policije neće komentarisati različite političke stavove i podmetanja o odgovornosti za takva nedjela koja se pokušavaju pripisati rukovodnom sastavu ali i službenicma Uprave policije”, saopštila je Uprava policije.

UP podsjeća da je “proteklih dana procesuirala značajan broj izgrednika koji su prilikom javnih okupljanja činili prekršaje i krivična djela, što će i nastaviti u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i u narednom periodu u namjeri da obezbjedi poštovanje zakona, ličnu i imovinsku sigurnost svih građana”.

Lideri tri koalicije, koje su osvojile tijesnu većinu na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju optužili su Đukanovićeve tajne službe da stoje iza napada kako bi podigle međunacionalne tenzije nakon poraza DPS-a na izborima.

XS
SM
MD
LG