Linkovi

DIK: DPS 35,12 odsto, Za budućnost Crne Gore 32,52 odsto


Glasanje na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori
Glasanje na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori

Državna izborna komisija Crne Gore objavila je u ponedjeljak preliminarne rezultate juče održanih parlamentarnih izbora na osnovu 98.55 odsto obrađenog uzorka, prema kojima je Demokratska partija socijalista osvojila 35.12 odsto, a koalicija Za budućnost Crne Gore 32.52 odsto glasova.

Koalicija Mir je naša nacija osvojila je 12.55 odsto, Crno na bijelo 5.57, Socijaldemokrate 4.09, Bošnjačka stranka 3.81, SDP 3.14, Albanska lista 1.61, a Albanska koalicija Jednoglasno 1.16 odsto, dok je Hrvatska građanska inicijativa osvojila 0.27 odsto, a Hrvatska reformska stranka 0.13 odsto glasova, i one po ovim rezultatima DIK-a nisu prešle cenzus.

Nevladin Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je na osnovu 100 odsto obrađenih uzoraka saopštio da je lista "Odlučno za Crnu Goru", čiji je nosilac crnogorski predsednik Milo Đukanović osvojila 35,41 odsto glasova izašlih birača, dok je "Za budućnost Crne Gore", koju predvodi Zdravko Krivokapić imala 32,81 procenata.

Prema uzorku koji je prebrojala ta nevladina organizacija lista "Mir je naša nacija" osvojila je 12,07 odsto, Crno na bijelo - 5,54 odsto, Socijaldemokrate - 4,09 odsto, Bošnjačka stranka - 3,74 odsto, Albanska lista - 1,51 odsto, Albanska koalicija - 1,35 odsto, SDP - 4,09 procenata

Državna izborna komisija još uvijek se nije oglasila o rezultatima izbora, iako je konferencija za štampu DIK-a bila najavljena za 21 čas.

Nikšić: Vozilo uletjelo u grupu pristalica opozicije

Nekoliko građana povređeno je na kružnom toku u gradu Nikšiću nakon što je vozač automobila BMW registarskih oznaka BR CE 185 uletio u grupu koja je proslavljala izborni rezultat stranaka crnogorske opozicije, javili su portal Vijesti i Radiotelevizija Crne Gore (RTCG).

Crnogorski javni servis objavio je da očevici tvrde da je vozilo namjerno uletjelo u grupu pristalica opozicije koji su se okupili na ulicama Nikšića.

Vijestima je Operaciono komunikaciono centru Uprave policije, rečeno da ima više povrijeđenih i da je u toku uviđaj.

Prema informacijama tog portala, jedna muška osoba je teško povrijeđena u incidentu koji se dogodio na kružnom toku kod autobuske stanice.

Vijesti pišu da policija obezbjeđuje lice mjesta i da se čeka dolazak tužioca.

Centar za monitoring objavio je podatke na osnovu 89 odsto obrađenog uzorka, lista "DPS - Odlučno za Crnu Goru Milo Đukanović" ima 34,8 odsto, a koalicija "Za budućnost Crne Gore" 32,7 odsto, saopšteno je iz Centra za monitoring (CEMI).

Koalicija "Mir je naša nacija" ima 12,5 odsto, "Crno na bijelo" 5,7 procenta Bošnjačka stranka 4,1 odsto, Socijaldemokrate 4.2, SDP - Jaka Crna Gora tri odsto, Albanska koalicija Jednoglasno 1,1 odsto, Albanska lista 1,4 odsto, HGI 0,2 odsto, saopšteno je iz te nevladine organizacije koja je posmatrala izbore.

“Moguće su još uvijek određene promjene. Ono što je prilično jasno, dvije albanske partije će dobiti po jedan mandat. SDP kako sada stvari stoje imaće parlamentarni status a HGI ima male šanse da osvoji mandat”, rekao je Zlatko Vujović, izvršni direktor CEMI-ja.

“To može sve da utiče na eventualnu korekciju mandata izmedju Odlučno za Crnu Goru i Za budućnost Crne Gore, ali na bazi svih analiza koje smo uradili, da tri opozicione koalicije koje su najavile saradnju, Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo imati najmanje 41 mandat”, rekao je Vujović.

Birališta su zatvorena u 20 sati, a 540.026 birača imalo je pravo glasa na parlamentarnim izborima na kojima je učestvovalo jedanaest lista - šest koalicija i pet partija.

O preliminarnim rezultatima

Milo Đukanović, predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) rekao je da je partija koju predvodi, kako se izrazio, u stanju da prizna rezultat koji je drugačiji od njenog očekivanja.

"Upravo to želim da ponovim u naše ime i sa ovog mjesta da veoma respektujemo rezultate koje su ostvarili svi politički subjekti", rekao je lider DPS-a, navodeći da će sačekati da vide gdje se nalazi taj presudni 41. mandat nakon zvaničnih rezultata DIK-a.

"Želim da kažem da je DPS tokom svog ukupnog funkcionisanja izgradila jasan profil građanske partije koja se beskompromisno bori za građansku Crnu Goru i evropski sistem vrijednosti", rekao je Đukanović, navodeći da se oko toga neće kolebati, bez obzira na poziciju u crnogorskom parlamentu.

On se zahvalio biračima njegove partije i rekao da će DPS i dalje igrati ulogu promotera evropskog sistema vrijednosti.

"Mislim da je DPS u čitavom prethodnom periodu ostvarila istorijske rezultate za crnogorsko društvo, poput obnove nezavisnosti, evropeizacije crnogorskog društva", rekao je Đukanović.

Aktuelni crnogorski predsednik rekao je da je DPS na parlamentarnim izborima osvojila oko 145.000 glasova, odnosno 30 mandata, prenijela je RTCG.

U obraćanju pristalicama, Đukanović rekao da ta takav rezultat znači da je DPS najjača partija i na ovim izborima, “kako u pogledu osvojenih glasova, tako i u pogledu mandata”.

“Još uvijek pristižu rezultati, teško je saopštiti nešto što je potpuno pouzdana informacija. Sa tradicionalnim partnerima za sada imamo 40 mandata. Dakle, borba za većinu u parlamentu još uvijek traje, a nakon toga sačekaćemo rezultate Državne izborne komisije (DIK)", rekao je Đukanović i dodao da će se, nakon toga, znati njihov konačan učinak.

On se zahvalio biračkoj i demokratskoj javnosti Crne Gore zbog atmosfere tokom izbornog dana, ali i predizborne kampanje, navodeći da je “ta politika dovela do visokog nivoa političke kulture i tolerancije, bez obzira što se priželjkivala nestabilnost iz regionalnih krugova".

"Mnogi su ostvarili rezultat koji je vrijedan poštovanja, i to je nešto što DPS uvijek poštuje, pozdravlja i odnosi se prema tome kao autentičnom izrazu demokratske volje građana", rekao je Đukanović, čestitajući svim učesnicima na izbornom rezultatu.

Zdravko Krivokapić, nosilac liste koalicije "Za budućnost Crne Gore" rekao je novinarima da se, kako se izrazio, desila sloboda te da razlog leži u činjenici da, kako je rekao, ko udari na Boga i Svetog Vasilija Ostroškog, mora tako da prođe - navodeći da su rezultati sada takvi da 42 poslanika pripadaju opoziciji, a 39 svima ostalima.

“Molim sve da ne izlazimo na ulice, ulica nije mjera pobjede. Ono što smo uradili sačuvajmo jer ne treba da padne ni jedna trunka na ovu pobjedu”, rekao je Krivokapić.

On je ukazao da su tri velike koalicije koji su prirodni opozicionari učiniti sve da Crna Gora bude bolja, kvalitetnija i da gradi budućnost koju zaslužuju svi građani Crne Gore podjednako, a ne samo pojedinci.

“I zato je nama prvi cilj, da pružimo ruku pomirenja, ruka pomirenja treba da bude osnov našeg suživota. Bez toga nema kvalitetne Crne Gore. Ovoga puta nudimo ono što je prirodno, da nacionalne stranke priđu pobjedniku… jer ne možemo graditi Crnu Goru drugačije, jer Crna Gora je majka svih nas", rekao je nosilac liste "Za budućnost Crne Gore".

Krivokapić je rekao da neće biti revanšizma, ali da će svi koji su odgovorni za stanje beznađa u državi moraju da snose odgovornost.

“Molim građane da ostanu kući, da ne nasijedaju na moguće provokacije i ne izlaze na ulice… Biće vremena za slavlje. Ako je ovaj trenutak pobjednički, pobjeda se može slaviti dostojanstveno, bez izlaska na ulice, bez bilo kakvih rekvizita. Crna Gora je podijeljena po svim šavovima, i ako mi danas ne pružimo ruku povjerenja, nećemo je nikada ni pružiti”, ukazao je Krivokapić.

On je najavio povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, navodeći da će se naći pravi model zakona koji odgovara svim vjeroispovijestima u Crnoj Gori.

“Poštovaćemo do kraja Ustav i napraviti dva nova zakona, Zakon o porijeklu imovine u kome će se postaviti takvi članovi da oni koji imaju dokaze biće slobodni a druge ćemo preispitivati, a drugi je Zakon o lustraciji”, rekao je Krivokapić i dodao da će nova vlast iskorijeniti korupciji.

Rekao je i da je najbolje rješenje za Crnu Goru ekspertska vlada sa ograničenim rokom, bez koje, kako se izrazio nema boljitka.

Reakcije učesnika izbora

Lider Ujedinjene reformske akcije koja predvodi Koaliciju "Crno na bijelo", Dritan Abazović, najavio je formiranje ekspertske vlade, poručujući da, kako se izrazio, mafija više neće vladati Crnom Gorom.

“Kreće novi put, evropske, građanske, ekološke Crne Gore”, rekao je Abazović okupljenim pristalicama u Podgorici, čestitajući građanima Crne Gore, kako je rekao, slobodu na koju se čekalo trideset godina.

“Rekli smo da ćemo ispisati istoriju i ispisali smo je. Neka je srećno svima, pa i ljudima koji su glasali DPS, oni nisu neprijatelji države, ali mafija neće više vladati Crnom Gorom”, rekao je Abazović, poručujući da su svi dobrodošli na pravu stranu stranu istorije, na poštenje, pravdu i Ustav", istakao je Abazović.

"Znali smo da ćemo biti game-changeri, dobili smo mafiju bez novca, samo srcem i samo znanjem", ukazao je on.

Rekao je i da je Crna Gora zaslužila da je u narednom period vodi ekspertska vlada.

"Raduje me što to prihvataju i druge kolege. Mi moramo ispoštovati većinsku volju naroda Crne Gore koji je htio slobodu. Izvolite, uzmite svoju slobodu, zaslužili ste je”, rekao je Abazović.

Lider koalicije "Mir je naša nacija" Aleksa Bečić rekao je da Crna Gora više nije jedina zemlja na svijetu koja nikada nije smijenila vlast na izborima.

“Ja sam se rodio kada je ovaj čovjek, posljednji evropski diktator, došao na vlast”, rekao je Bečić, navodeći da je ovo pobjednički put koji vodi Crnu Goru u zdravu, sigurnu budućnost, u kojoj niko nikoga neće pitati koje je vjere ili nacije I neće niko prstom taknuti nijednu crkvu ni džamiju”, rekao je Bečić, koji je pozvao pristalice da pobjedu proslave u svojim kućama.

On je pozvao manjinske partije da se priključe novoj vladi,navodeći da manjinske partije moraju da budu dio svake vlasti u Crnoj Gori.

Ocjene analitičara

Politički analitičar Sergej Sekulović rekao je za TVCG da je jedan dio prosrpskih glasača DPS-a otkazao poslušnost toj partiji zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i drugih događaja u posljednih nekoliko godina.

“Situacija je očigledna, DPS je izgubio jedan dio svog biračkog tijela koji unutar sebe ima i srpski sentiment i srpski dio indentiteta, koji je do sada glasao za DPS, uspijevajući da pomiri politiku DPS u odnosu na državnost Crne Gore… donošenjem ovog Zakona (o slobodi vjeroispovijesti), čitave ove kampanje i događaja u zadnjih šest godina, ta je ravnoteža poremećena kod određenog broja ljudi, i ta je ravnoteža poremećena kod određenog broja ljudi i oni su jednostavno otkazali poslušnost DPS-u”, rekao je Sekulović.

Detalj sa nedeljih crnogorskih parlamentarnih izbora
Detalj sa nedeljih crnogorskih parlamentarnih izbora

Jedna ili dvije građanske stranke sa malim brojem mandata najvjerovatnije će biti važan faktor u postizbornim pregovorima o budućoj vladi Crne Gore, smatra politički analitičar Miloš Bešić.

“Negdje smo znali da će ili Ujedinjena reformska akcija (URA - Crno na bijelo) ili Socijademokratska partija ili zajedno odlučivati i biti veoma važan faktor u postizbornoj kombinatorici”, rekao je Bešić za TV Vijesti.

On je dodao da, ako ostane ovakav rezultat, URA će biti “veto igrač”, glavni igrač, koji je obećao ekspertsku vladu, ali i “stranka koja ima u nemalom broju neslaganja sa koalicijom za Budućnost Crne Gore koja kani da proglasi pobjedu, tako da i to treba sačekati”

“Ajde da pričamo realno, DPS je osvojila nešto više glasova, sada ide nekakav process pregovaranja, naravno da je URA najavila to što je najavila, ali meni se čini da ni taj process neće ići tako glatko”, rekao je Bešić, navodeći da će postizborni proces pregovaranja biti interesantan", rekao je Bešić, ocjenjujući da "poslije dugo vremena imamo neizvjesne izbore".

Podaci o izlaznosti

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) objavio je da je, prema podacima koje je prikupila ta nevladina organizacija, izlaznost na uzborima bila 75.9 odsto upisanih birača.

“Naša projekcija na osnovu uzorka konačne izlaznosti je 75.9 odsto, odnosno 409.880 birača. To je jako velika izlaznost, na prošlim izborima 2016. bilo je 73.4, 2012. je bilo 70.6 odsto”, izjavila je Milica Kovačević, izvršna direktorka te nevladine organizacije.

Centar za monitoring, nevladina organizacija sa sedištem u Podgorici, objavio da je do 19 sati, prema podacima koje su prikupili, glasalo 74,9 procenata upisanih birača.

Državna izborna komisija saopštila je da je do 16 časova izlaznost bila 63,83 odsto upisanih birača.

Reakcije na izlaznost

Miloš Nikolić, portparol Demokratske partije socijalista, izjavio je da je procenat izlaznosti očekivan.

"Sva istraživanja koja smo radili o izlaznosti upućivala je da će ona biti oko 75 ili 76 odsto i da kažem da, shodno toj izlaznosti smo se pripremali za izbore i pripremali smo naš rezultat. Mislim da, na osnovu tog parametra makar, možemo očekivati ubjedljivu pobjedu DPS-a", rekao je za TVCG Nikolić.

On je ukazao da je izlaznost potvrda demokratičnosti ovih izbora i da vjeruje da "ko god dobije izbore tom političkom subjektu treba čestitati na adekvatan način", najavljujući da će oko 21 sat ta stranka saopštiti svoje podatke o rezultatima.

Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) saopštila je povodom, kako je ukazano, netačnih navoda u javnosti i na društvenim mrežama, o navodnim okupljanjima građana ispred hramova, da "nikakvih sabranja u organizaciji crkve nisu planirana i neće ih ni biti", navodeći da se crkva moli Bogu da sve protekne u najboljem redu.

"Još jednom molimo sve da u miru i bratskoj ljubavi dočekamo kraj izbornog dana i da rezultate čekamo u svojim domovima, kako bi omogućili da izborni proces teče neometano i spriječili svaku vrstu zloupotrebe", navodi MCP u saopštenju.

Detalj sa glasanja na crnogorskim parlamentarnim izborima
Detalj sa glasanja na crnogorskim parlamentarnim izborima

Dragan Koprivica, direktor Centra za demokratsku tranziciju čiji posmatrači prate izborni proces, rekao je da je važno to što je glasanje proteklo bez značajnih nepravilnosti.

“Ono što je najvažnije je da je ovo bio relativno miran izborni dan, što smo svi priželjkivali. U popodnevnim časovima bilo nekoliko verbalnih incidenata koji su završeni na jednostavan način, bez većih komplikacija", rekao je Koprivica za Radioteleviziju Crne Gore.

“Što se tiče mjera, unutar biračkih mjesta bilo je propusta ali su u najvećoj mjeri poštovane, što se ne može reći za mnogobrojne redove u prijepodnevnim časovima, kada je bilo kršenja mjera, nije bilo držanja distance…”, ukazao je Koprivica i dodao da su birački odbori postupili zakonito u najvećem broju slučajeva kršenja tajnosti glasanja.

Birački odbori su odobrili oko 13.600 zahtjeva za glasanje putem pisema, što je oko 2.5 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopštio je Centar za demokratsku tranziciju.

CDT navodi da je na parlamentarnim izborima 2016. putem pisma glasalo 10.124 birača, a na izborima održanim 2012. to pravo iskoristilo 15.290 birača, dok je 2009. na taj način glasalo 15.192 glasača.

Ambasada SAD poziva svoje državljane na oprez

Ambasada Sjedinjenih Država u Podgorici obavestila je u saopštenju na svom sajtu državljane SAD da se u Crnoj Gori održavaju izbori i pozvala ih na oprez zbog mogućnosti održavanja velikih skupova.

"Imajte na umu da čak i mirne demonstracije imaju potencijal da postanu nasilne. Globalna pandemija Kovida 19 dodatlno zabrinjava", saopšteno je.

Preporučuje se da se izbegavanje demonstracija, oprez ako se na njih slučajno naiđe, praćenje lokalnih medija, kao i držanje po strani i nošenje maske, te držanje društvene distance zbog sopstvene bezbednosti i zaštite od moguće zaraze.

Na jedanaestim izborima od 1990-godine kad je uveden višepartijski sistem, a petim od 2006. kada je Crna Gora postala nezavisna država, građani će na 1.217 biračkih mjesta glasati za jedanaest izbornih lista - šest koalicija i pet političkih partija.

Biračka mjesta zatvaraju se u 20 sati, a glasanje će nadgledati 2.089 posmatrača, među kojima 265 stranih, dok su Centar za monitoring (CEMI) i Centar za demokratsku tranziciju (CDT) akreditovale ukupno 1809 posmatrača koji će pratiti regularnost izbora.

Šef Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Tomaš Mesarič, ranije je saopštio da će posmatračka misija OEBS-a izborni proces u Crnoj Gori pratiti nepristrasno, pozivajući glasače da poštuju mjere protiv širenja koronavirusa.

“Ovo je izazovna situacija za vlasti i sve učesnike u procesu. Preporučujem da glasači i sve zainteresovane strane učine sve što je u njihovoj moći da se ispoštuju sve mjere koje su predložene u skladu sa novonastalim okolnostima zbog koronavirusa”, rekao je Mesarič, prenijela je agencija MINA.

Glasanje koje se održava usred epidemije koronavirusa, omogućeno je i osobama koje se nalaze u samoizolaciji, uz obavezno pridržavanje mjera za sprječavanje širenja virusa, dok će hospitalizovani Kovid pacijenti moći da glasaju putem pisma.

Istovremeno sa parlamentarnim izborima, u nedjelju se održavaju i izbori za lokalne parlamente u Budvi, Kotoru, Tivtu, Andrijevici i Gusinju, a očekuje se da prvi nezvanični rezultati izbora budu objavljeni par sati nakon zatvaranja birališta.

XS
SM
MD
LG