Linkovi

Ambasadorka SAD zabrinuta zbog izveštaja o nasilju u Crnoj Gori


Pristalice opozicije slave nakon parlamentarnih izbora, ispred Crkve Hristovog raspeća Srpske pravoslavne crkve, u Podgorici, 31. avgusta 2020. (Foto: AP, Risto Božović)
Pristalice opozicije slave nakon parlamentarnih izbora, ispred Crkve Hristovog raspeća Srpske pravoslavne crkve, u Podgorici, 31. avgusta 2020. (Foto: AP, Risto Božović)

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke izrazila je u utorak na Tviteru zabrinutost zbog izveštaja o nasilju u Crnoj Gori.

"Crna Gora je poznata po toleranciji i inkluzivnosti. Mir koji smo videli na dan izbora treba da preovlada. Sve strane moraju delovati mirno i izbeći nasilje. Dijalog i zaštita manjina su ključ demokratije", tvitovala je Rajzing Rajnke.

Visoki zvaničnici EU saopštili su u utorak da se raduju novom crnogorskom parlamentu i vladi koja će nastaviti stabilan put zemlje u Evropsku Uniju, navodeći da je Crna Gora, koja je dobro napredovala u procesu pridruživanja, mora produbiti i ubrzati reforme, posebno u oblasti vladavine zakona.

U zajedničkom saopštenju Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku I bezbjednost Žozepa Borela i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija, navodi se da su izbori u Crnoj Gori protekli mirno i u kompetitivnoj atmosferi, sa velikom izlaznošću, kao da su sprovedeni transparentno i efikasno, uz domaće i strane posmatrače akreditovane od Državne izborne komisije.

Zvaničnici EU navode da su izbore posmatrali domaći I strani posmatrači akreditovani od Državne izborne komisije, konstatujući “intenzivno polarizovanu raspravu o pitanjima crkvenog I nacionalnog identiteta I brojne zabrinutosti u vezi sa neprikladnom prednošću za vladajuću partiju i neuravnoteženim izvještavanjem u medijima”.

"Sada očekujemo konstituisanje novog parlamenta i formiranje nove vlade koji će nastaviti stabilan put Crne Gore ka EU. Crna Gora je značajno napredovala u svom procesu pristupanja EU, i mjeseci pred nama moraju biti iskorišćeni za produbljenje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, naročito u oblasti vladavine prava, pri čemu je sljedeća ključna prekretnica ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 iz oblasti vladavine prava", poručio je Varhelji.

Prema saopštenju zvaničnika EU, Crna Gora je održala parlamentarne izbore i lokalne izbore u pet opština 30. avgusta, u skladu sa izbornim pravnim okvirom koji je uglavnom nepromijenjen od posljednjih izbora, u izazovnom kontekstu pandemije COVID-19.

Predstavnici EU naglasili su da, nakon objavljivanja konačnog izvještaja i preporuka OEBS-a / ODIHR-a, svi politički akteri i relevantne institucije moraju da se uključe u transparentan, odlučan i inkluzivan dijalog o primjeni tih preporuka kako bi se riješili dugogodišnji izborni nedostaci uoči sljedećih izbora.

Oni su istakli da je Evropska unija je u potpunosti posvećena nastavku podrške procesu pristupanja Crne Gore EU, kao i ekonomskom oporavku nakon krize COVID-19, uključujući i kroz predstojeći ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan.

Abazović: Crna Gora neće postati ni srpska Sparta ni velika Albanija

Nosilac liste koalicije Crno na bijelo, Dritan Abazović, rekao je da će ta koalicija i njeni partneri u budućoj vladi poštovati međunarodne obaveze Crne Gore, te da Crna Gora neće postati ni srpska Sparta ni velika Albanija.

On je pozvao pristalice opozicije da ne nasijedaju na provokacije i pobjedu slave u svojim domovima, poručujući da oni koji, uprkos pozivima lidera opozicije izađu na ulice, rade za režim koji ima interes da se ništa ne promijeni.

“Pozivam građane ne mir, biće vremena za slavlje. Ostanite kućama, treba nam mudrost. Dajte da pomirimo Crnu Goru, nikome ne trebaju tenzije osim onima koji su izgubili vlast", kazao je Abazović, ističući da će se slaviti kad se krene naprijed. “U ovom trenutku je poražena mafija i kriminal, a ne građani bilo koje nacije ili orjentacije”

On je rekao da nema kompromisa sa nacionalnim interesima Crne Gore i da će se ona razvijati kao građanska država, pozivajući da se pripadnici manjinskih naroda ne osjećaju ugroženim.

Prema njegovim riječima, uslov ove platforme je ekspertska vlada, navodeći da za DPS neće biti mjesta u toj vladi, ali hoće u administraciji.

"Sada je momenat da promijenimo stvari na bolje i da uradimo nešto bolje za našu državu, da pružimo ruku svima, manjinskim partijama i da naglasim da je uslov da se formIra ekspertska vlada", rekao je Abazović i dodao: "Dajem vam riječ da ova grupacija neće milimetar ugroziti nijedan nacionalni interes”

Lider koalicije Crno na bijelo ocijenio je da je ovo istorijski momenat, te da je Crna Gora pretpolitičko društvo, koje nikada do sada u svojoj istoriji nije smijenilo vlast demokratski, poručujući da razumije očekivanja ljudi, ali da se nešto što je uništavano 30 godina ne može ispraviti za 30 dana.

Ponovio je da razumije očekivanja ljudi, ali da je potrebno dosta mudrosti, analitike, kontakata, te da se nešto sto je uništavano 30 godina ne može ispraviti za 30 dana.

Nimanbegu: Manjinske partije će razmotriti pozicioniranje sa budućom većinom

Nosilac liste koalicije Albanci odlučno Genci Nimanbegu saopštio je da će ta politička grupacije, narednih dana sjesti sa drugom albanskom koalicijom i sa ostalim manjinskim partijama, dosadašnjim Đukanovićevim saveznicima, da bi razgovarali oko pozicioniranja sa budućom većinom u Crnoj Gori.

“Ovo će biti nova realnost, i ova realnost će imati svoje izazove sto se tiče atlanskih i evropskih integracija jer je činjenica da je prosrpski blok dobio 37 mandata što je veliki rast. To znači da će Crna Gora imati promjene koja ce imati novo pozicioniranje u mnogo pitanja, i mi kao albanski faktor u Crnoj Gori učinićemo sve da obezbjedimo dobre odnose sa susjednim državama i nastavak euroatlanskih integracija", rekao je Nimanbegu Vijestima.

On je ocijenio da su Glavne debate u kampanji su bili ekonomsko stanje i nezaposlenost i ovo su glavni izazovi građana Crne Gore.

"Mi posle više decenija osjećamo diskriminaciju pogotovo u sferi ekonomskog razvoja i zapošljavanja tako da mislim da će Crna Gora imati novo pozicioniranje u regionu ali to je nesto čime ćemo se suočavati", rekao je.

Policija: U ponedjeljak incidenti u šest gradova, nećemo dozvoliti sukobljavanje na ulicama

Uprava policije saopštila je da je juče tokom dana zabilježila više incidenata koji su se dogodili u šest crnogorskih gradova i pozvala građane da poštuju zakone, poručujući da neće dozvoliti sukobljavanje građana na ulicama.

“Policija preventivno djeluje i reaguje u svakoj situaciji u cilju očuvanja stabilnog javnog reda i mira i zaštite bezbjednosti svih građana Crne Gore”, navodi se u saopštenju UP.

U Herceg Novom je jedna osoba uhapšena zbog napada na policajca, dok je u Baru policija radi na identifikaciji osoba koja su vrijeđala goste i vlasnika jednog ugostiteljskog objekta, navodi policija.

U Nikšiću policija traži četiri osobe zbog napada na službeno lice, narušavanja javnog reda I mira I uništavanje imovine, a podnijela je krivičnu prijavu protiv jednog 38-godišnjaka koji je ispalio nekoliko hitaca iz vatrenog oružja, dok je 29 osoba sakcionisano zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja.

Prema navodima UP, u Pljevljima je u jednom kafiću došlo do fizičkog obračuna više osoba, kada je, po prijavi, grupa nepoznatih osoba napala dvojicu građana u jednom kafiću a zatim se udaljila sa mjesta događaja.

U Podgorici je policija postupala po prijavi da je oštećeno službeno vozilo RTCG, navodeći da je izvršen uviđaj i da su “aktivnosti policije u toku”.

“U Bulevaru Ivana Crnojevića je došlo do narušavanja javnog reda i mira tako što je više lica ušlo u jedan ugostiteljski objekat i počelo da lomi čaše i fizički napada goste, nakon čega su otuđili dva mobilna telefona. Dvije osobe su u ovom događaju zadobila lake povrede”, navodi policija i dodaje da se preduzimaju se mjere i radnje na identifikaciji izvršilaca.

Narušavanje javnog reda i mira je registrovano i u naselju "City kvart" od strane više osoba koja su se fizički sukobile, pri čemu je jedna osoba zadobila lakše povrede, a prekršajne prijave su podnijete protiv dva lica zbog ometanja policijskih službenika u vršenju službene dužnosti u centru Podgorice.

XS
SM
MD
LG