Linkovi

Više hiljada građana na skupu u Podgorici poručilo: "Ne damo državu"


"Građanski i patriotski skup za odbranu nezavisne građanske Crne Gore" u Podgorici, 6. septembar 2020. ( Foto: Predrag Milić VOA)

Više hiljada građana okupilo se u nedjelju na Trgu nezavisnosti u Podgorici na skupu pod nazivom "Građanski i patriotski skup za odbranu građanske i nezavisne Crne Gore”, sa kojega su poručili da neće dozvoliti nestanak crnogorske države.

Noseći crnogorske zastave i druga nacionalna obilježja, gradjani Podgorice i drugih gradova na ispunjenom trgu su pjevali crnogorske pjesme uzvukujući “Ne damo državu” i “Nije ovo Srbija” a organizatori istakli da je ovo “veći skup nego 2006”, uoči referenduma o nezavisnosti.

“Naša je vjera ova koju noćas, ako smo ljudi, dajemo, da pod ovim zlatnim orlovima, niti može biti žica, niti crnih ptica, a kamoli Srebrenica”, rekao je jedan od organizatora skupa, Predrag Vušurović, aludirajući na nacionalističke grafite osvanule u Pljevljima nakon izbora.

Vušurović je rekao da “ovih dana Crnoj Gori neki nude novi obrok slobode, sa već vidjenim prilozima, garniran tudjim zastavama”, navodeći da su “u igri, osim političara, i matematičari iza novinskih zavjesa i očevi iz naših oltara čija je majka druga zemlja”.

“Zato se antifašistička Crna Gora, demokratski iz sveg glasa, a ako bude trebalo iz sve snage, takvima zahvaljuje na njihovoj slobodi”, rekao je Vušurović na skupu.

Uprava policije saopštila je na svom nalogu na Tviteru da se okupilo 50.000 građana.

Uprava policije saopštila je uoči skupa da ne raspolaže saznanjima da bi na današnjem javnom okupljanju u Podgorici moglo doći do incidenata ili narušavanja javnog reda i mira, navodeći da će preduzeti aktivnosti iz svoje nadležnosti “u cilju očuvanja bezbjednosti i osjećaja sigurnosti građana”.

"Bezbjednost građana koji budu prisustvovali ovom okupljanju nije upitna, a policija će preduzeti sve neophodne radnje iz svoje nadležnosti kako bi se svaki građanin osjećao sigurno", navode iz Uprave policije I dodaju da će obezbijediti javni red i mir u skladu sa zakonom i ovlašćenjima.

Skup u Podgorici uslijedio je nakon slavlja pristalica nove većine, čiji su skupovi i ikonografija, ali i prateća - još nerasvijetljena - uznemiravanja muslimana u Pljevljima, izazvali zabrinutost u dijelu domaće i međunarodne javnosti.

Iz tri koalicije koje čine novu većinu pozvali su pristalice da slave u svojim kućama, a nadležne organe da što prije pronađu počinioce nacionalističkih incidenata, navodeći da će u protivnom odgovornim za njih smatrati "Đukanovićeve tajne službe".

Oni su u više navrata odbacili optužbe da će Crnu Goru pripojiti Srbiji i promijeniti spoljnopolitički kurs zemlje, navodeći da će izglasati novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kao i Zakon o porijeklu imovine i Zakon o lustraciji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG