Linkovi

Tramp predstavio plan za Bliski istok, Palestinci ga odbacili kao "zaveru"


Predsednik SAD Donald Tramp i izraelski premijer Benjamin Netanjahu na konferenciji za novinare u Beloj kući, 28. januar 2020
Predsednik SAD Donald Tramp i izraelski premijer Benjamin Netanjahu na konferenciji za novinare u Beloj kući, 28. januar 2020

Predsednik Donald Tramp objavio je dugo očekivani plan za Bliski istok, u kojem je predložio stvaranje palestinske države čija bi prestonica bila u Abu Disu, delu Istočnog Jerusalima.

Sjedinjene Države, bi prema planu, priznale izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, dok bi Izrael pristao da četiri godine zamrzne izgradnju novih, dok se pregovara o palestinskoj državi.

"Izrael je napravio ogroman korak ka miru", rekao je Tramp, predstavljajući plan sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Beloj kući.

Američki lider je priznao da je uradio mnogo za Izrael, ali da je želeo i "odličan dogovor za Palestince". Takođe je naglasio da je plan "istorijska šansa" za Palestince da dobiju svoju državu i da je poslao pismo palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu.

"Vaš odgovor na ovu istorijsku šansu pokazaće svetu do koje mere ste spremni da vodite palestinski narod do državnosti. Predsedniče Abasu, ako izaberete put do mira, Amerika i mnoge druge zemlje će vam pomoći na više načina", rekao je Tramp.

Palestinski lider je posle Trampovog obraćanja, sa Zapadne obale poručio da je plan američkog lidera "zavera".

"Tramp i Netanjahuu poručujem: Jerusalim nije na prodaju, sva naša prava nisu na prodaju i njima se ne može trgovati. I vaš plan, zavera, neće proći", rekao je Abas u obraćanju u Ramali.

Palestinski predsednik Mahmud Abas govori u Ramali
Palestinski predsednik Mahmud Abas govori u Ramali

"Ovo je istorijski dan", rekao je Netanjahu koji je Trampov mirovni plan uporedio sa odlukom bivšeg američkog predsednika Harija Trumana da 1948. godine prizna izraelsku državu.

"Danas ste postali prvi svetski lider koji je priznao izraelski suverenitet nad područjima u Judeji i Samariji koja su ključna za našu bezbednost i za naše nasleđe", naglasio je izraelski premijer, koristeći biblijska imena za Zapadnu obalu. Dodao je da je "pristao da pregovara o miru sa Palestincima na osnovu Trampovog mirovnog plana".

"To je odličan plan za Izrael i za mir", naglasio je izraelski premijer.

Zamrzavanje izgradnje jevrejskih naselja

Prema planu, teritorija trenutno pod palestinskom kontrolom bi se više nego udvostručila, iako bi se priznao izraelski suverenitet nad glavnim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, čemu će se Palestinci gotovo sigurno protiviti.

Plan predviđa četvorogodišnje zamrzavanje izgradnje novih jevrejskih naselja, a tokom tog perioda bi se vodili pregovori o detaljima sveobuhvatnog sporazuma, naveli su neimenovani visoki zvaničnici administracije koji su medije informisali o sadržaju plana.

Međutim, nije poznato da li bi se taj rok mogao produžiti, ako se za četiri godine ne postigne konačan dogovor.

Predlog, od 50 strana, predviđa više ustupaka za Palestince nego što su mnogi analitičari očekivali. Međutim, od njih se zahteva da prihvate uslove koje prethodno nisu bili spremni da razmotre, kao što je prihvatanje naselja na Zapadnoj Obali.

Plan američke administracije nadovezuje se na ekonomski predlog za Zapadnu obalu i Gazu, objavljen prošlog juna, koji su Palestinci takođe odbacili.

Prema uslovima "mirovne vizije", na kojoj je Trampov zet i savetnik Džered Kušner radio gotovo tri godine, u budućoj palestinskoj državi bili bi Zapadna obala i Gaza, povezani kombinacijom puteva, mostova i tunela, naveli su zvaničnici.

Stvaranje palestinske države će međutim zavisiti od ispunjavanja međunarodnih standarda za upravljanje, kao što su poštovanje ljudskih prava, sloboda medija, i transparentne i kredibilne institucije.

Izrael bi i dalje bio odgovoran za bezbednost u dolini Jordana u doglednoj budućnosti, mada bi njegove odgovornosti mogle da se smanjuju dok buduća palestinska država gradi svoje kapacitete.

Male šanse za oživljavanje pregovora?

Izraelski lideri pozdravili su Trampov plan, dok su ga Palestinci unapred odbacili i Trampa optužili da je pristrasan u korist Izraela.

Portparol Abasove stranke Fatah rekao je da će Trampov plan "otići u otpatke istorije", a da američki predsednik pokušava da odvuče pažnju javnosti sa procesa opoziva".

Palestinska islamistička grupa Hamas, koja kontroliše Pojas Gaze, ocenila je da su izjave predsednika Trampa i njegov bliskoistočni plan "agresivni", a predlozi za Jerusalim "glupost". Tramp je u planu naveo da će Jerusalim ostati nepodeljena prestonica Izraela.

Pregovori Izraelaca i Palestinaca prekinuti su 2014. godine, i nije jasno da li bi Trampov predlog mogao da ih oživi. Američki zvaničnici saopštili su da su spremni za početni palestinski skepticizam, ali da se nadaju da će vremenom pristati da pregovaraju.

Uoči Trampovog obraćanja, hiljade Palestinaca protestovale su u Gaza Sitiji, a izraelske snage učvrstile su pozicije blizu palestinskog grada Ramale i jevrejskog naselja Beit El na Zapadnoj obali. Učesnici protesta ocenili su da je američki predlog sraman i da su Sjedinjene Države odgovorne za sva razaranja u arapskom svetu.

Palestinci smatraju Zapadnu obalu središtem buduće nezavisne države, a Istočni Jerusalim prestonicom. Veći deo međunarodne zajednice podržava taj stav, dok se Tramp distancirao od višedecenijske američke politike prema Bliskom istoku i zauzeo više pro-izraelsku politiku.

Glavni deo te politike je priznanje Jerusalima kao izraelske prestonice i premeštanje američke ambasade u taj grad. Takođe je zatvorio palestinske diplomatske objekte u Vašingtonu i prekinuo finansiranje programa pomoći za Palestince.

XS
SM
MD
LG