Linkovi

Palestinci: Cilj obustavljanja pomoći da odustanemo od Jerusalima


Arhiva - Palestinski predsednik Mahmud Abas, 15. avgusta 2018 u Ramali.

Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa rekao je u subotu da odluka SAD da obustavi više od 200 miliona dolara vrednu pomoć namenjenu Palestincima ima za cilj da prisili Palestince da odustanu od svojih težnji prema Jerusalimu.

Nabil Abu Rdeneh rekao je za Asošijeted pres da je potez deo dugotrajnog političkog i finansijskog pritiska na palestinsko rukovodstvo. On je rekao da bi Amerikanci morali da budu u potpunosti sigurni da neće biti mira bez istočnog Jerusalima kao glavnog grada palestinske države.

Palestince je razljutila odluka predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela i njegovo premeštanje ambasade SAD u taj grad u maju.

Trampova administracija objavila je da obustavlja bilateralnu pomoć Palestincima, nakon preispitivanja finansiranja projekata na Zapadnoj obali i u Gazi i saopštila da će novac biti preusmeren na "visokoprioritetne projekte na drugim mestima".

Stejt dipartment je ukratko obavestio Kongres o odluci. Poruka u tri pasusa poslata je zakonodavcima i zatim novinarima u petak. Taj potez je povučen dok Trampov izaslanici za Bliski Istok, Džared Kušner i Džejson Grinbalt, pripremaju svoju kancelariju za kovanje željenog, ali i dalje nejasnog mirnovg plana za Izrael i Palestince.

Jedan od glavnih problema koji su SAD imale sa podrškom palestinskim vlastima bio je stipendiranje porodica Palestinaca ubijenih, ranjenih ili zatvorenih zbog napada na Izrael. Izrael i Trampova administracija više puta su zahtevali da se te isplate iz takozvanog "fonda za mučenike" budu zaustavljene zato što ohrabruju terorizam. Palestinski predsednik Mahmud Abas odbijao je da to učini.

Međutim, nekoliko bivših zvaničnika SAD rekli su da bi obustavljanje novčanu pomoć Palestincima samo moglo da ojača Abasove radikalnije protivnike u militantnom Hamasu, koji upravlja Gazom.

"SAD ustupaju prostor Hamasu u Gazi", tvitovao je Dejv Harden, donedavni direktor USAID-a na palestinskim teritorijama. "Nema bezbednosnog profesionalnca koji preporučuje obustavljanje pomoći Gazi. Ni jednog".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG