Linkovi

Izrael zabranio posetu članicama američkog Kongresa


Članice Kongresa iz Demokratske stranke, Ilhan Omar i Rašida Tlaib

Izrael je odlučio da zabrani članicama američkog Kongresa iz Demokratske stranke, Rašidi Tlaib i Ilhan Omar, da uđu u tu zemlju, saopštili su izraelski zvaničnici.

Tlaib i Omar, koje su poznate kao oštri kritičari Izraela, planirale su da obiđu Zapadnu obalu i Istočni Jerusalim narednih dana.

Obe podržavaju pokret za bojkot, prestanak investiranja i sankcije protiv Izraela (BDS), čiji cilj je da se izvrši ekonomski pritisak na tu zemlju da, između ostalog, okonča okupaciju Zapadne obale. Prema izraelskim zakonima, pristalicama tog pokreta može da bude zabranjeno da uđu u zemlju.

Omar je ocenila da je izraelska odluka o zabrani ulaska "napad na demokratske principe i zastrašujuća reakcija na posetu vladinih zvaničnika iz savezničke zemlje".

Američki predsednik Donald Tramp prethodno je pozvao izraelske vlasti da ne dozvole Tlaib i Omar, prvim muslimankama u američkom Kongresu, da uđu u Izrael.

"Izrael bi pokazao veliku slabost kada bi dozvolio posetu Omar i Tlaib. One su sramne", tvitovao je Tramp koji je prethodnih meseci često kritikovao dve članice Predstavničkog doma, i njihove koleginice iz manjinskih zajednica Aleksandriju Okasio-Kortez i Ajanu Presli.

Odluka Izraela da članicama Kongresa iz Demokratske stranke zabrani ulazak u zemlju verovatno će dodatno zaoštriti tenzije između izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, koji je u bliskim odnosima sa Trampom, i demokratskih lidera u Kongresu.

Netanjahu je u četvrtak saopštio da je poseta Rašide Tlaib i Ilhan Omar zabranjena da bi se one sprečile da nanesu šetu Izraelu.

"Nema zemlje u svetu koja poštuje SAD i Kongres više od Izraela. Međutim, plan posete je pokazao da je jedina namera članica Kongresa bila da nanesu štetu Izraelu", naveo je Netanjahu u saopštenju.

Takođe je dodao da bi Izrael razmotrio eventualni zahtev Tlaib, koja je palestinskog porekla, da poseti članove porodice na Zapadnoj obali ako obeća da neće pozivati na bojkot Izraela.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu stiže na sastanak kabineta, 14. jul 2019.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu stiže na sastanak kabineta, 14. jul 2019.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider demokrata u Senatu Čak Šumer pozvali su izraelske vlasti da promene odluku o zabrani posete.

"To će samo naneti štetu američko-izraelskim odnosima i podršci izraelu u Americi. Ni jedno demokratsko društvo ne bi trebalo da se plaši otvorene debate. Mnoge pristalice Izraela biće razočarane ovom odlukom, koja bi trebalo da bude promenjena", naveo je Šumer u saopštenju.

"Odluka da se zabrani ulazak članicama Kongresa Tlaib i Omar je znak slabosti i ispod je dostojanstva velike države Izrael", naglasila je Pelosi.

Oglasio se i uticajni pro-izraelski lobi u Americi AJPEK, koji je ocenio da će odluka izraelski vlasti sprečiti prikupljanje činjenica i da bi, iako se ne slažu sa stavovima Omar i Tlaib, svakom članu Kongresa trebalo dozvoliti da poseti "demokratskog saveznika Izrael".

Izraelski ambasador u Ujedinjenim nacijama Ron Dermer rekao je prošlog meseca da će Tlaib i Omar biti dozvoljeno da uđu u Izrael, iz poštovanja prema američkom Kongresu i američko-izraelskim odnosima.

Politički analitičari ocenjuju da je promena stava u četvrtak verovatno rezultat želje izraelskih zvaničnika da, poput Trampa, zauzmu oštar stav prema dvema članicama Predstavničkog doma.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG