Linkovi

Kušner predstavio ekonomski plan za Bliski istok, Palestinci ga odbacuju


Džered Kušner otvara poslovnu konferenciju "Mirom do prosperiteta" u Bahreinu (Foto: Reuters TV)
Džered Kušner otvara poslovnu konferenciju "Mirom do prosperiteta" u Bahreinu (Foto: Reuters TV)

Visoki savetnik u Beloj kući i zet predsednika Trampa Džered Kušner izjavio je u Bahreinu da je američki plan za Bliski istok “prilika veka” za Palestince, ali da je njihovo prihvatanje preduslov za mir. Kušner je predstavio plan nazvan “Mirom do prosperiteta” na dvodnevnoj, poslovnoj konferenciji u Bahreinu, kojoj prisustvuju američki saveznici na Bliskom istoku, ali ne i ključni akteri - Palestinci je bojkotuju, a zbog toga ne učestvuje ni vlada Izraela, koji je uputio samo poslovnu delegaciju.

Dogovor o ekonomskom putu napred je preduslov, neophodan da bi se rešila politička pitanja koja su do sada bila nerešiva, poručio je na otvaranju konferencije u Bahreinu Džered Kušner, zvaničnik Bele kuće, koji je protekle dve godine radio na mirovnom planu za Bliski istok.

"Da budemo jasni - ekonomski rast i prosperitet palestinskog naroda nisu mogući bez trajnog i pravednog političkog rešenja za konflikt - koje garantuje bezbednost Izraela i poštuje dostojanstvo palestinskog naroda”.

Kušner je naglasio da se o političkim rešenjima neće govoriti tokom dvodnevnog sastanka, ali je priznao potrebu da se o njima govori kasnije.

Planom se nudi 27 milijardi dolara pomoći Palestincima, od čega bi većinu finansirale bogate arapske zemlje na čelu sa Saudijskom Arabijom. Oko 23 milijarde dolara bilo bi izdvojeno za siromašnije arapske zemlje, koje se graniče sa Izraelom - Liban, Jordan i Egipat.

Kušner se odlučio na novi pristup pošto su ranije američke administracije pokušale, ali nisu uspele da reše teža pitanja kao što su granice, palestinske izbeglice, jevrejska naselja i status Jerusalima. Trampova administracija veruje da će ceo region imati koristi od ekonomskog prosperiteta.

"Plan podrazumeva ulaganje oko 50 mijardi dolara u region. Milioni radnih mesta bi se otvorili na Zapadnoj obali i u Gazi. Stopa nezaposlenosti bi sa sadašnjih 30 pala na ispod 10 odsto. Stopa siromaštva bi se prepolovila, ako se ovaj desetogodišnji plan primeni kako treba”, objasnio je Kušner.

Palestinci međutim kažu da njihova otadžbina nije na prodaju, a konferenciju prate protesti. Palestinci na Zapadnoj obali i u Gazi sukobili su se sa izraelskim vojnicima. Hiljade demonstranata izašle su na ulice prestonice Maroka, Rabata.

"Države, pojedinci, vlade i institucije koje su odlučile da učestvuju u konferenciji prešle su na stranu izdajnika”, rekao je je dan od učesnika protesta.

Palestinski lideri vide američki plan kao pokušaj da im se uskrati davanje nezavisne države. Premijer ​Mohamad Štajeh kaže:

"Izrael i SAD pokušavaju da normalizuju odnose sa Arapima na uštrb Palestinaca. To nećemo prihvatiti I potpuno odbacujemo. Danas je dan gneva, Palestinci su jedinstveni pod vođstvom predsednika Abasa”.

Kritičari kažu da Trampova administacija pokušava da “palestinsko pitanje” izvuče iz ruku samih Palestinaca i preda na rešavanje arapskim zemljama, koje su u sve boljim odnosima sa Izraelom. Mnogi misle da plan koji ignoriše palestinske aspiracije ka nezavisnosti - nema šanse za uspeh.

XS
SM
MD
LG