Linkovi

Abas u UN: "Treba ponovo pokrenuti zastali mirovni proces"


Predsednik palestinskih vlasti Mahmud Abas

Palestinski predsednik Mahmud Abas se, što je retko dešava, pojavio u Savetu bezbednosti UN-a u utorak, gde je apelovao za održavanje medjunarodne mirovne konferencije u narednih nekoliko meseci. Razgovori izmedju Izraelaca I Palestinaca su u zastoju godinama I zategnutost je u porastu zbog čega rastu I strahovanja da će doći do novog konflikta.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je došao u UN u utorak sa predlogom da se ponovo pokrene zastali mirovni proces.

“Spremni smo da odmah počnemo pregovore kako bismo postigli slobodu i nezavisnost našeg naroda.”

Mere koje je predložio obuhvataju obustavu izgradnje izraelskih naselja i suspenziju američke odluke da premesti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim tokom pregovora.

Američka ambasadorka Niki Hejli bila je čvrsta povodom američke odluke.

“Sjedinjene Države znaju da je palestinsko rukovodstvo veoma nezadovoljno našom odlukom da prebacimo ambasadu u Jerusalim. Ne mora da vam se dopada ta odluka. Ne morate da je hvalite. Ne morate čak ni da je prihvatite. Ali znajte ovo: ta odluka neće biti promenjena.”

Mada su Palestinci osudili Vašington i odbacili ulogu SAD kao mirovnog posrednika, Hejli je upozorila da ih to neće približiti realizaciji njihovih aspiracija.

“Danas nudim ruku Sjedinjenih Država palestinskom narodu u cilju mira.”

Zet predsednika Trampa, Džared Kušner, koji je na čelu bliskoistočnih mirovnih nastojanja Bele kuće i predsednikov specijalni savetnik, takodje je prisustvovao jučerašnjoj sednici Saveta bezbednosti.

Vašington je istakao da ima sopstveni mirovni plan, ali do sada nije otkrio nikakve detalje.

U medjuvremenu, zategnutost raste izmedju Izraelaca i Palestinaca.

U subotu, u eksploziji improvizovane eksplozivne naprave duž granice sa Gazom ranjena su četiri izraelska vojnika. Izrael je odgovorio vazdušnim napadima na ciljeve Hamasa, dok su Palestinci ispalili dve rakete na Izrael.

Sve to čini potrebu za napretkom ka postizanju mira još hitnijom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG