Linkovi

Netanjahu najavio ankesiju doline Jordana na Zapadnoj obali


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu govori na pres konferenciji u Tel Avivu, 10. septembar 2019.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu govori na pres konferenciji u Tel Avivu, 10. septembar 2019.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u utorak da planira da anektira dolinu Jordana, veliki deo okupirane Zapadne obale, ako pobedi na izborima naredne nedelje, što bi moglo značajno da utiče na višedecenijski izraelsko-palestinski sukob.

Netanjahu je u govoru, koji je prenošen uživo na glavnim televizijskim kanalima, rekao da planira da "primeni izraelski suverenitet na dolinu Jordana i severno Mrtvo more" ako pobedi 17. septembra.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat rekao da bi taj potez, prema međunarodnom zakonu, bio ratni zločin.

Članica izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije Hanan Ašravi tvitovala je da bi aneksija uništila sve šanse za postizanje mirovnog sporazuma Izraela i Palestinaca.

"Netanjahuovo jeftino dodvoravanje njegovoj ekstremnoj i rasističkoj bazi razotkriva njegovu stvarnu političku agendu pokrivanja cele istorijske Palestine "velikim Izraelom" i sprovođenja etničkog čišćenja. To je opasna agresija", navela je Ašravi.

Palestinski premijer Mohamed Štajeh rekao je da je izraelski lider" glavni rušitelj mirovnog procesa".

Izraelski politički analitičari ocenjuju da Netanjahu, najnovijim potezom, pokušava da privuče podršku pristalica ekstremno desničarskih stranaka, koje se već dugo zalažu za aneksiju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Prema anketama, između Netanjahua i njegovog glavnog rivala, bivšeg načelnika Generalštaba Benija Ganca, vodi se tesna izborna trka.

Netanjahu je ranije obećavao da će anektirati sva jevrejska naselja na Zapadnoj obali, ali i isticao da to neće uraditi dok Sjedinjene Države ne objave dugoočekivani mirovni plan i dok se ne konsultuje sa predsednikom Donaldom Trampom.

Bela kuća nije komentarisala obraćanje izraelskog premijera, ali je ranije podržala izraelsku aneksiju nekih delova Zapadne obale.

Dolina Jordana je područje od 2.400 kvadratnih kilometara koje se prostire od Mrtvog mora na jugu do izraelskog grada Beit Šean na severu. Zauzima gotovo trećinu teritorije Zapadne obale, koju je Izrael osvojio u ratu 1967. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG