Linkovi

SAD otvorile ambasadu u Jerusalimu uprkos smrtonosnim protestima u Gazi


Ćerka predsednika Trampa Ivanka Tramp i sekretar za finansije Stiv Mnučin prisustvuju ceremoniji otvaranja nove američke ambasade u Jerusalimu 14. maja 2018.
Ćerka predsednika Trampa Ivanka Tramp i sekretar za finansije Stiv Mnučin prisustvuju ceremoniji otvaranja nove američke ambasade u Jerusalimu 14. maja 2018.

SAD su zvanično premestile svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, dok su najmanje 52 Palestinca ubijena, a stotine ranjene u sukobima sa izraelskim snagama duž granice Pojasa Gaze sa jevrejskom državom.

Manje od stotinu kilometara daleko od nasilnih protesta, američki i izraelski zvaničnici okupili su se na otvaranju ambasade u Jerusalimu. Američki predsednik Donald Tramp je, uprkos stavu mnogih svetskih vlada, prošlog decembra odlučio da odstupi od dugogodišnje američke politike i premesti ambasadu iz Tel Aviva, gde većina zemalja i dalje ima svoje ambasade.

Ćerka predsednika Trampa Ivanka i sekretar za finansije Stiv Mnučin svečano su otkrili ploču na zgradi ambasade a ceremonijom je predsedavao američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridman.

"Pre tačno 70 godina na današnji dan, skoro tačno u ovo vreme, Dejvid Ben-Gurion proglasio je nezavisnost Izraela. Samo 11 minuta kasnije, predsednik Hari Truman je učinio Sjedinjene Države prvom naciojm koja je priznala državu Izrael. Danas otvaramo ambasadu SAD u Jerusalimu, u Izraelu."

Trampov zet, Džered Kušner, savetnik u Beloj kući i član američke delegacije na ceremoniji, izjavio je: "Dok su predsednici pre njega odustajali od svojih predizbornih obećanja da će premestiti američku ambasadu, jednom kada budu izabrani, ovaj predsednik je ostvario to obećanje. Jer kada predsednik Tramp nešto obeća, on to i ostvari."

U jednoj od retkih referenci na proteste u Gazi koje su se čule na proslavi, Kušner je Palestince koji protestuju u Gazi nazvao "delom problema, a ne delom rešenja."

U obraćanju okupljenima u snimljenoj video poruci, Tramp je izjavio da je premeštanje američke ambasade u Jerusalim "odavno sledilo... jer Jerusalim je glavni grad Izraela."

Američki lider izjavio je da "SAD ostaju predane trajnom mirovnom sporazumu" između Izraela i Palestinaca.

U ranijem komentaru na Tviteru, napisao je "Veliki dan za Izrael!" ali nije pomenuo nasilje.

Arapski lideri osudili su američki potez koji je libanski premijer Saad Hariri nazvao "provokativnim" a iranski šef diplomatije Džavad Zarif opisao kao "dan velikog srama."

Palestinci nose demonstranata povređenog u sukobima sa Izraelom blizu granice Pojasa Gaze i Izraela.
Palestinci nose demonstranata povređenog u sukobima sa Izraelom blizu granice Pojasa Gaze i Izraela.

U Gazi besne proteste zbog otvaranja ambasade u Jerusalimu. Hiljade demonstranata su se okupile a zdravstveni zvaničnici Gaze navode da je povređeno najmanje 500 ljudi, od kojih su desetine pogođene hicima iz vatrenog oružja. Bilans Palestinaca koje su ubili izraelski vojnici tokom šest nedelja protesta porastao je na više od 60.

Kritičari krive izraelske vojnike zbog toga što su koristili bojevu municiju, dok Izrael tvrdi da je takav potez bio neophodan zbog bezbednosti, jer su demonstranti bili pretnja po graničnu ogradu.

Uz otvaranje vatre, izraelska vojska je bacila suzavac na demonstrante ali to nije razbilo protest i Palestinci su nastavili da se okupljaju, bacajući različite predmete preko granice i paleći automobilske gume. Mnoge škole i firme u Gazi su zatvorene.

Uz odbacivanje otvaranja američke ambasade u Jerusalimu, Palestinci ujedno protestima obeležavaju godišnjicu događaja koji nazivaju "nakba" ili "kastastrofa", kada su stotine hiljada Palestinaca proterane ili pobegle tokom rata 1948. godine u kojem je stvorena država Izrael. Obeležavanje dana nakbe počinje u utorak i očekuju se masovni protesti.

Nova američka ambasada nalazi se na privremenoj lokaciji unutar postojeće zgrade konzultata u Jerusalimu, dok započinje potraga za većom lokacijom.

​Izrael smatra ceo Jerusalim svojim glavnim gradom, dok Palestinci vide Istočni Jerusalim kao glavni grad buduće palestinske države.

XS
SM
MD
LG